Gemeente Amersfoort

Gezamenlijk persbericht van de gemeente Amersfoort en de Politie Utrecht, district Eemland zuid

nummer: 264

datum: 13 november 2007

Aanpak in omgeving Emiclaer: daling overlast en jongeren in beeld

De aanpak van de overlast in de omgeving van winkelcentrum Emiclaer in Amersfoort heeft gewerkt. Nagenoeg alle 45 jongeren die overlast veroorzaakten zijn thuis bezocht. Dat heeft veel informatie opgeleverd en het aantal meldingen op de overlastplekken is afgenomen. Een groep van circa tien jongeren krijgt de komende tijd nog extra aandacht van hulpverlenende organisaties en politie om om herhaling van overlastgevend gedrag te voorkomen. Jong Centraal, het samenwerkingsverband voor lokale jeugdhulpverlening, jeugdzorg en onderwijs in Amersfoort, gaat die activiteiten coördineren.

Begin juli startte de politie in samenwerking met de gemeente en andere organisaties de huisbezoeken. Die aanpak is onderdeel van de aanpak van de overlast van jeugd in het winkelcentrum en rond de vijver Emiclaer. Het aantal meldingen van overlast was toegenomen. Jongeren vervuilden hangplekken, intimideerden mensen, zorgden voor geluidsoverlast, pleegden vernielingen en reden met fietsen en brommers door het voetgangersgebied.

Huisbezoeken
In het bijzijn van de ouders werden de jongeren tijdens de huisbezoeken geconfronteerd met het gedrag op straat en werden afspraken gemaakt voor de toekomst. De meeste ouders reageerden positief op de huisbezoeken en gaven aan niet op de hoogte te zijn van de overlast van hun kinderen. Zij waren blij met de informatie en namen veelal eigen maatregelen om overlastgevend gedrag door hun kind te voorkomen. Na een telefonisch gesprek gaven vier ouders aan, een huisbezoek niet meer nodig te vinden. De betreffende jongeren werden door de surveillerende agenten niet meer op straat gezien.

Toezicht
De afspraken die waren gemaakt tijdens de huisbezoeken werden gecontroleerd. Als de jongeren zich niet aan die afspraken hielden, zou een tweede huisbezoek volgen. Dit bleek voor de meesten niet nodig. Extra politietoezicht op overlast op straat zorgde voor deze controle op de gemaakte afspraken. Sinds 9 juli - de start van de aanpak - werden op de overlastlocaties in totaal 139 bekeuringen uitgeschreven voor diverse vormen van overlast en overtredingen.

Resultaten
Winkeliers van winkelcentrum Emiclaer melden aan de politie dat de overlast is afgenomen. Ook bewoners geven aan dat de sfeer rond het winkelcentrum is verbeterd. In augustus werd duidelijk dat de meldingen van overlast zich deels verplaatsten van Kattenbroek Oost (o.a. Emiclaer) naar Kattenbroek West. De politie heeft vervolgens het werkgebied van extra toezicht vergroot om zicht te houden op de jongeren en zo nodig repressief op te treden. De meeste jongeren die thuis waren bezocht zijn daarna niet meer gesignaleerd bij overlastsituaties en niet meer bekeurd.

Vervolg

De politie zal binnen het reguliere toezicht alert blijven op overlastsituaties en toezicht houden op overlastplekken. Bij geconstateerde overlast wordt bekeurd. De groep van circa tien jongeren krijgt extra aandacht van de hulpverlenende instellingen.

Daarnaast wordt door de betrokken organisaties en in overleg met bewoners naar overige maatregelen en acties gekeken om herhaling te voorkomen en jongeren de ruimte te bieden om elkaar te ontmoeten. Onderdeel daarvan is ook de nieuwe inrichting van locaties voor jongeren om te verblijven, bijvoorbeeld aan de Engweg en de Groene Huiskamer.

Informatie:
. Politie Utrecht, district Eemland zuid, Cornelie Hogeveen-Roelofse, cornelie.hogeveen-roelofse@utrecht.politie.nl of 06 51 16 80 30 . Herman Wiersema, woordvoerder gemeente Amersfoort, h.wiersema@amersfoort.nl of 06 52 53 55 41


---- --