Technische Universiteit Delft

Boek over huidige situatie New Orleans

Twee jaar na Katrina

Twee jaar na de rampzalige overstroming van New Orleans in 2005 hebben zes waterdeskundigen een week in de getroffen stad doorgebracht. Zij spraken met vertegenwoordigers van overheden, adviseurs en inwoners over de nasleep van de ramp. Adviesbureau HKV lijn in water en de TU Delft hebben een boek gepubliceerd over hun ervaringen: 'Twee jaar na Katrina. De catastrofale overstroming van New Orleans'. Het resultaat is een reeks indrukken waar Nederland - zelfs twee jaar na de ramp in New Orleans - van kan leren.

Hoe maken de geëvacueerde mensen het en waar verblijven zij nu? Zijn de waterkeringen weer op orde en stelt de samenleving daar nu andere eisen aan? Hoe verloopt de wederopbouw van de stad? Hebben de getroffenen een schadevergoeding gekregen? En wat is er nu nog te merken van de overstroming in de stad? Twee jaar na de overstroming is New Orleans nog lang niet hersteld. Een derde van de bevolking is niet teruggekeerd, heeft elders een bestaan opgebouwd en zal daar waarschijnlijk blijven. Bijna iedereen kent een buurman, familielid, collega of vriend die de overstroming niet heeft overleefd. Meer dan de helft van de huizen is niet hersteld, de huurprijzen zijn meer dan verdubbeld. Twee jaar na de overstroming zijn 44.000 gezinnen nog steeds afhankelijk van steun van de federale overheid. De directe schade van de overstroming is geschat op $ 30 miljard. De kosten van de maatschappelijke ontwrichting zijn niet precies bekend, maar zijn waarschijnlijk vele malen groter. Toch zijn er ook hoopvolle tekenen van herstel. Waar mogelijk proberen veel mensen hun huis en bedrijf weer op te bouwen en hun oude leven weer op te pakken.

Meer informatie
Het boek is verkrijgbaar via www.hkv.nl of 0320-294242 (ook voor recensie-exemplaren). Voor inhoudelijke vragen Matthijs Kok (HKV lijn in water en TU Delft), 0320-294201, m.kok@hkv.nl Roy Meijer, wetenschapsvoorlichter TU Delft, 015-2781751, r.e.t.meijer@tudelft.nl