Groep Colruyt

Halle, 13/11/2007

Colruyt en Vredeseilanden werken samen rond uniek rijstproject in Benin

In samenwerking met Vredeseilanden ondersteunt Colruyt de rijstteelt in het West-Afrikaanse Benin. De rijst is er een relatief nieuw gewas en is er een instrument om de lokale economie te versterken. Uniek aan deze intensieve samenwerking tussen ngo, supermarkt en lokale boerengemeenschappen is dat Colruyt niet alleen financieel steunt, maar ook zijn productkennis en marktervaring aanbiedt: de lokale boerengemeenschappen krijgen concreet advies over kwaliteitsverbetering, organisatie en marketing. Op termijn hoopt Colruyt zelfs de Beninse rijst te kunnen verkopen aan zijn klanten. Colruyt zet zo een verdere stap in zijn initiatieven voor duurzame handel met het Zuiden. Projectverantwoordelijke Koen Demaesschalck:"Door intensief samen te werken met een ngo en met lokale gemeenschappen, leren we zelf ook heel veel bij. Die ervaring komt ons zeker nog van pas bij toekomstige initiatieven rond duurzame handel."

Investeren in rijst

In Collines, een streek in het West-Afrikaanse Benin, steunt de ngo Vredeseilanden de teelt van rijst. Rijst is voor Benin een uitheems gewas, maar het klimaat is er gunstig voor de teelt. De verkoop van rijst is voor lokale boeren een nieuwe bron van inkomsten en kan de lokale landbouweconomie versterken. Daarbij is het van belang dat de boeren een correcte prijs krijgen voor hun product en kunnen concurreren met de import van goedkope Aziatische rijst.

Colruyt gelooft in dit project van duurzame handel en ondersteunt de lokale boeren op verschillende manieren:

o Financieel: Colruyt investeert er jaarlijks zo'n 23.000 euro in de rijstproductie.
o Organisatorisch: de boeren, Vredeseilanden en Colruyt stellen samen actieplannen op rond vier pijlers: kwaliteitsverbetering, promotie en marketing, erkenning als Fairtrade-product en efficiënte organisatie.
o Commercieel: op termijn kan een deel van hun rijst in de Colruyt-supermarkten verkocht worden en kan Colruyt helpen bij het vinden van andere afnemers in het westen.

De eerste resultaten

Onlangs bezochten vertegenwoordigers van Colruyt en Vredeseilanden de boeren in Collines. Rijstaankoper Richie Dejonghe over de eerste resultaten: "Wat meteen opvalt is hoe goed de rijstboeren zich op korte tijd georganiseerd hebben, zowel aan de basis als op het vlak van vertegenwoordiging op regionaal en nationaal niveau." Nu al bereikt de steun van Colruyt en Vredeseilanden 5.600 producenten die samen 4.100 ton rijst produceren.

Dejonghe: "Op het gebied van de productie wordt er momenteel hard gewerkt aan de kwaliteit van de rijst: selectie van de beste rijstvariëteiten, het verminderen van het breukgehalte in de rijst, het 'parboilen' van de rijst, ... Door zo de kwaliteit op te drijven, kunnen de boeren een betere prijs krijgen voor hun product."

Doelen op lange termijn

Voor Colruyt is het project een unieke leerkans voor de toekomst. Koen Demaesschalck legt uit: "Een dergelijke intensieve samenwerking tussen een supermarkt, een ngo en lokale boerengemeenschappen is zonder meer uniek. We hebben wel al eerder samengewerkt met ngo's: met ons Collibri-programma bijvoorbeeld investeren we via ngo's in onderwijs in het Zuiden. Maar deze keer zijn we nog intensiever betrokken, tot op het terrein zelf, en streven we naar een duurzame handelsrelatie met de lokale gemeenschappen. De ervaring die we opdoen over samenwerking met ngo's en lokale partners, komt ons zeker nog van pas voor maatschappelijke engagementen in de toekomst."

De Beninse boeren kunnen dankzij de samenwerking hun productie en kwaliteit verder verbeteren, hun positie versterken op de lokale markt, concurreren met geïmporteerde rijst en dus de lokale economie verder uitbouwen. Ze zoeken daarbij ook naar nieuwe afzetmogelijkheden, zelfs tot over de landsgrenzen heen.

Ook in de toekomst blijven kwaliteitsverhoging en een grotere afzetmarkt belangrijke aandachtspunten. Een streefdoel is daarbij om op termijn de Beninse rijst in de rekken van de Colruyt-winkels te krijgen. Maar het succes van het project draait in eerste instantie rond de verdere ontwikkeling van de lokale economie.

Achtergrondinfo over rijstproductie in Benin

Het West-Afrikaanse Benin telt bijna 7 miljoen inwoners en staat pas op de 163 plaats (van de 177) op de VN-'Human Development Index' van 2006. De rijstteelt wordt er door zowel de lokale overheid als ngo's gesteund als een motor voor verdere ontwikkeling. Vredeseilanden startte met rijst in Benin in 2002 en Colruyt stapte mee in het project in maart 2006.

De rijstteelt biedt interessante mogelijkheden voor de lokale landbouw. Het laagland van het centraal gelegen Collines (de zogenaamde bas-fonds) bleef in het verleden vaak onbenut, omdat het tijdens het regenseizoen overstroomt. Rijst echter heeft veel water nodig en in 2002 introduceerde Vredeseilanden, in Benin actief onder de naam VECO, dat gewas bij de boeren van Collines. De productie is sindsdien alleen maar toegenomen en in de regio is er vraag naar het product, bijvoorbeeld in de steden en in Nigeria.

Voor meer info kan u contact opnemen met algemeen directeur Luc Rogge of projectverantwoordelijke Koen Demaesschalck op het nummer 02 360 10 40. Ook op onze site vindt u meer info: klik hier.