Ministerie van Defensie

13-11-2007

Beantwoording vragen over politionele taken in het uitzendgebied (Irak Vraagsteller: Lid Pechtold (D66)

KAMERVRAGEN EN ANTWOORDEN

13-11-2007
Beantwoording vragen over politionele taken in het uitzendgebied (Irak Vraagsteller: Lid Pechtold (D66)

In de bijlage bied ik u, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, de antwoorden aan op de vragen van het lid Pechtold (D66) over politionele taken in het uitzendgebied (ingezonden 25 oktober 2007, nr. 2070803440).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Antwoorden op schriftelijke vragen van het lid Pechtold over politionele taken in het uitzendgebied.

1. Is het waar dat er zich tijdens de Nederlandse uitzending in Irak opstootjes, rellen, plunderingen en dergelijke situaties hebben voorgedaan. Kunt u dit toelichten?

2. Is het waar dat de speciale âcrowd and riot controlâ eenheden hiervoor niet zijn ingezet? Zo ja, waarom niet?

Ja. Nederland nam van augustus 2003 tot maart 2005 deel aan de Stabilisation Force Iraq (SFIR). Zoals gesteld in de Eindevaluatie SFIR (Kamerstuk 29521 van 22 september 2005), heeft vanaf februari tot juni 2004 een peloton militairen van de Koninklijke Landmacht het bataljon versterkt voor het uitvoeren van crowd and riot control (CRC) taken gericht op zelfbescherming en de vrijheid van handelen.Ten grondslag aan deze uitzending lag een verzoek van de Nederlandse detachementcommandant om extra middelen in te kunnen zetten bij eventuele demonstraties, bij onrust die zou kunnen ontstaan door de drukte op de wegen in al-Muthanna door de rotatie van Amerikaanse divisies in die periode, het Amerikaanse besluit om de Amerikaanse militaire politie-eenheden voor konvooibegeleiding te verminderen en de verwachte toenemende activiteit rondom de Hadj (Islamitische bedevaart).

Er hebben zich geen situaties voorgedaan die hebben geleid tot de inzet van de CRC-eenheid. Dit was onder meer het gevolg van de omvang van het inzetgebied waardoor de CRC-eenheid soms ver verwijderd was van de plaats waar zich een incident voordeed, en van het beperkte voortzettingsvermogen van de CRC-eenheid.

3. Zijn andere militairen passend bewapend om politionele taken, zoals âcrowd controlâ, uit te oefenen? Sluit hun opleiding aan bij deze activiteiten? Zo ja, waarom wel? Zo neen, waarom niet? Hebben deze militairen een adequaat (politiek) mandaat om politionele taken uit te voeren.?

4. Zijn er in het verleden problemen geweest bij het uitoefenen van politionele taken door militairen in het uitzendgebied? Zo ja, hoe is daar mee omgegaan?

5. Waarom wordt in dergelijke situaties niet de Koninklijke Marechaussee ingezet?

CRC-eenheden kunnen worden toegevoegd aan missies waar de lokale autoriteiten niet in staat zijn om de orde te handhaven. CRC-eenheden van de KMar zijn speciaal voor CRC opgeleid en in Nederland op afroep beschikbaar voor een korte uitzendperiode. Eenheden van de overige Operationele Commandoâs zijn primair voor andere militaire taken opgeleid maar kunnen na een opleiding ingezet worden voor elementaire CRC-taken. Deze taken dienen uiteraard binnen de grenzen van het mandaat van de desbetreffende missie te worden uitgevoerd.