Bve Raad



Wetsvoorstel medezeggenschap mbo-sector naar de Tweede Kamer

Om de positie van deelnemers te versterken en hen meer inspraak te geven, heeft de MBO Raad een wetsvoorstel gemaakt waarin er naast een ondernemingsraad voor medewerkers, een aparte deelnemersraad komt. De ministerraad is op 2 november akkoord gegaan met het wetsvoorstel. (inclusief enkele wijzigingen van OCW) en staatssecretaris Van Bijsterveldt heeft het voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. De MBO Raad heeft het wetsvoorstel geschreven in samenwerking met het ministerie van OCW en in overleg met de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en de onderwijsvakorganisaties.

Tot nu toe is in het mbo de Wet Medezeggenschap Onderwijs (WMO) uit 1992 van kracht geweest. Iedere mbo-instelling is vanuit deze wet verplicht om een medezeggenschapsraad te hebben waarin zowel medewerkers als ouders en/of deelnemers zijn vertegenwoordigd. Door middel van het nieuwe wetsvoorstel wordt de medezeggenschapsraad gesplitst in een deelnemersraad en een ondernemingsraad. Op de ondernemingsraad is de WOR van toepassing. De deelnemersraad wordt geregeld via een wijziging van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB). De WMO 1992 wordt dan ingetrokken.

Hoofdlijnen wetsvoorstel

- De instelling van een deelnemersraad in elke instelling, met algemene bevoegdheden en specifieke instemmings- en adviesbevoegdheden.

- Het van toepassing verklaren van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) op de mbo-sector.

- Het instellen van een ouderraad, verplicht in scholengemeenschappen met voortgezet onderwijs en mbo en tevens wanneer ouders daartoe verzoeken in een mbo-instelling

- De totstandkoming van een medezeggenschapsstatuut in elke instelling.

- De totstandkoming van een professioneel statuut op landelijk niveau tussen de sociale partners in de mbo-sector.

- Invloed op de samenstelling van de raden van toezicht vanuit de deelnemers (en hun ouders) en het personeel, door een adviesrecht op de profielen voor de raad van toezicht en een bindend voordrachtrecht voor één lid van de raad van toezicht voor de ondernemingsraad
- Een geschillenregeling ten behoeve van de deelnemersraad, waarin voorzien is in één landelijke geschillencommissie, door de minister in te stellen op bindende voordracht van MBO Raad en JOB.
- Afwijking in verband met eigen aard van de instelling (de mogelijkheid van omzetting van instemmingsbevoegdheden voor de deelnemersraad in adviesbevoegdheden).

Het volledige wetsvoorstel is te bekijken op www.minocw.nl