Gemeente Leeuwarden

Aftelfeest geannuleerd

Bron: Gemeente Leeuwarden (13-11-2007) Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 13 november moeten besluiten om het aftelfeest bij de Oldehove tijdens oudejaarsnacht te annuleren.
Politie Fryslân heeft het college een negatief advies gegeven voor het laten plaatsvinden van het evenement. De openbare orde en veiligheid kan ondanks alle inspanningen, met name na de afloop van het aftelfeest, door de politie Fryslân niet worden gegarandeerd. Het college van burgemeester en wethouders neemt dit advies van de politie Fryslân over.

Het aftelfeest zou een omvangrijk publieksevenement in de binnenstad van Leeuwarden worden, met een geschat bezoekersaantal van 10.000 personen. Voor de organisatie van het evenement was de gemeente een nauwe samenwerking aangegaan met horecaondernemers uit de binnenstad.

In het advies geeft de politie aan dat het een mooi initiatief van de gemeente Leeuwarden is om in samenwerking met de Leeuwarder horeca tijdens Oud en Nieuw een aftelfeest te organiseren. De politie bevestigt schriftelijk dat de door de organisatie genomen maatregelen in de vorm van beveiliging en controle op alcohol-, wapen-, drugs- en vuurwerkbezit bij de toegangshekken van het feest voldoende zijn.

Echter, na afloop van het evenement, rond de klok van 02.00 uur, zouden vele bezoekers het plein verlaten. De politie voorziet hierbij problemen op het gebied van openbare orde en veiligheid in de binnenstad. De aanvang- en eindtijd van het evenement heeft hierop géén invloed. De politie Leeuwarden is juist van mening dat het aftelfeest in de binnenstad een zo compleet mogelijk programma zou moeten omvatten om de gasten zo lang mogelijk op één locatie te houden.