Gemeente Rotterdam

Nr. 215
13 november 2007

Aanzienlijke korting, geen eigen risico
Ziektekostenverzekering voor Rotterdamse minima gericht op gezondheid

Rotterdam biedt huishoudens met een inkomen tot maximaal 120% van het minimum inkomen vanaf 1 januari 2008 een nieuwe collectieve ziektekostenverzekering. De verzekering is voor twee jaar gegund aan ZilverenKruis/Achmea. De verzekering biedt een volledig pakket waarbij de gemeente het eigen risico afkoopt. Bovendien investeert de verzekering in een gezonde en vitale stad door de dekking van preventieve gezondheidszorg. Zo worden bijvoorbeeld leefstijltrainingen en behandelingen tegen overgewicht vergoed.

De gemeente Rotterdam biedt al langer een collectieve ziektekostenverzekering aan voor mensen met een laag inkomen. De nieuwe collectieve verzekering met een ruimer pakket gaat ongeveer hetzelfde kosten als in 2007. In 2008 wordt de no-claim korting afgeschaft. Daarvoor in de plaats komt een eigen risico van 150 euro per jaar. Omdat de gemeente niet wil dat de minima door dit eigen risico in de problemen komen, neemt zij dit voor haar rekening. Wethouder Jantine Kriens: 'Wij willen dat Rotterdammers gezonder worden. Ziektekosten mogen voor mensen met weinig geld geen belemmering opwerpen. Daarbij vind ik het belangrijk dat preventieprogramma's worden vergoed om gezonde mensen gezond te houden.'

Op dit moment maken 24.500 mensen met een uitkering bij de dienst Sociale zaken en Werkgelegenheid en ruim 5.000 overige minima gebruik van de collectieve verzekering. Het gemeentebestuur wil in het kader van de bestrijding van de armoede in de stad dat meer minima gebruik gaan maken van de verzekering. Uit onderzoeken blijkt dat er een potentieel is van zo'n 60.000 huishoudens waarvoor deze verzekering een aanzienlijke besparing kan opleveren.

Er zijn twee pakketten samengesteld. In het pakket Beter Af Rotterdam zit de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Deze kost E107, 18 per maand. In het pakket Beter Af Rotterdam Compleet zit de basisverzekering, de aanvullende verzekering en de tandartsverzekering. Omdat de gemeente het belangrijk vindt dat mensen verzekerd zijn voor de tandarts, draagt de gemeente per verzekerde E3,30 per maand bij aan dit pakket. Dit pakket kost dan E117,65 per maand. In het aanvullende pakket zijn de medische kosten opgenomen die nu worden vergoed via de bijzondere bijstand.

Mensen die nu al meedoen aan de collectieve verzekering en overige klanten van SoZaWe krijgen automatisch bericht thuis. Voor de overige minima start de komende weken een publiekscampagne. Iedereen die zich wil aanmelden kan dit doen via www.rotterdam.nl/ziektekostenverzekering.

noot voor de redactie/