NVLF


PERSBERICHT

Studenten Hogeschool Rotterdam winnen logopedieprijs 2007

Woerden, 14 november 2007 ­ Daniëlle van Dam en Nienke Wever zijn met hun afstudeerproject `prevalentie, kwantificering en behandeling van dysfagie bij multiple sclerose' winnaar geworden van de Bachelor Logopedieprijs 2007. De jury oordeelde dat het onderzoek van beide logopedisten die dit jaar afstudeerden aan de Hogeschool Rotterdam, getuigt van innovativiteit en toegankelijkheid. Juryvoorzitter dr. M. Beers reikte de stimuleringsprijs op 14 november uit.

Het onderzoek werd gedaan bij 47 personen met multiple sclerose. De behandeling tijdens het onderzoek bestond uit het toedienen van elektrische impulsen gedurende 20 minuten aan het strottenhoofd. Onderzoeker Hans Bogaardt van het AMC, een van de begeleiders van de afgestudeerde logopedisten: "Logopedisten moeten MS-patiënten regelmatig bekijken om slikstoornissen te kunnen behandelen. De slikstoornissen staan los van de ernst en de duur van MS, daarom is een regelmatige controle nodig."

Het blijkt effectief te zijn om MS-patiënten te behandelen met neuromusculaire elektrostimulatie als ze slikproblemen ondervinden. "Door het verminderen van slikproblemen wordt voorkomen dat patiënten een longontsteking oplopen en een hogere kwaliteit van leven krijgen, omdat ze beter kunnen eten en drinken", zegt Caroline Bruggeman, logopedist van Nieuw Unicum. Nieuw Unicum is een woonvoorziening voor primair lichamelijk gehandicapte mensen. De 47 personen uit het onderzoek zijn bewoners van dit centrum.

Er waren inzendingen van de Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Utrecht, Hogeschool Rotterdam, Fontys Hogeschool Eindhoven, Hogeschool Zuyd Heerlen, Hogeschool Windesheim Zwolle en Hogeschool HAN. De uitreiking van de prijs, waaraan een bedrag van 750 is verbonden, vond dit jaar voor de tweede keer plaats. De prijs is een initiatief van de beroepsvereniging van logopedisten NVLF en de gezamenlijke logopedieopleidingen.
Jaarlijks kiezen ongeveer 650 jongeren voor de studie logopedie aan een van de zeven opleidingen en studeren er 200 af. Afgestudeerde logopedisten vinden een baan in de gezondheidszorg, het onderwijs of vestigen zich als zelfstandig praktijkhouder.


Noot voor de redactie (