Gemeente Lansingerland


Eerste Lansingerlandse jeugddebat
jeugddebat 14 november

Woensdag 14 november 2007 houdt de gemeente Lansingerland op initiatief van de jeugdklankbordgroep We4You uit Bleiswijk het eerste Lansingerlandse Jeugddebat.

Dit initiatief kwam tot stand met steun van alle in de gemeenteraad van Lansingerland vertegenwoordigde politieke partijen, van maatschappelijke organisaties als de 3B-Bibliotheek, Vluchtelingenwerk 3B en de stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden Holland.

Het debat vindt plaats in samenwerking met FORUM, instituut voor multiculturele ontwikkeling, de Nationale Jeugdraad en het College van Burgemeester en Wethouders van Lansingerland.

FORUM en de Nationale Jeugdraad organiseren al meer dan tien jaar het Nationale Jeugddebat, een debat tussen jongeren van Nederland en het Kabinet dat jaarlijks in de zaal van de Tweede Kamer gehouden wordt.

De bedoeling van het debat is om jongeren te betrekken bij de politieke besluitvorming over onderwerpen die jongeren aangaan. Door het mogelijk maken en stimuleren van een dialoog en debat tussen jongeren en politici kunnen jongeren hun mening geven. Juist in een nieuwe en jonge gemeente als Lansingerland is dat van groot belang.

FORUM en de Nationale Jeugdraad hebben het plan om in de toekomst, naar analogie van het Nationale Jeugddebat, ook lokale jeugddebatten te gaan organiseren. De nieuwe gemeente Lansingerland is, naast Amsterdam, Utrecht, Nieuwegein en Alphen aan den Rijn, uitgenodigd om als pilot gemeente te fungeren.

Voor de opzet van het Lansingerlandse Jeugddebat is het volgende bedacht.

De initiatiefnemer We4You heeft kort geleden de in Lansingerland gevestigde scholen voor voortgezet onderwijs benaderd met het verzoek om per school jongeren in de leeftijdsgroep 12-18 jaar te selecteren die graag aan het debat willen meedoen.

Het is daarbij zaak om zoveel mogelijk afspiegeling te bereiken in leeftijd, schooltype (VMBO, Havo, VWO, MBO) en culturele achtergrond. In de hoop dat alle vijf in Lansingerland gevestigde scholen voor voortgezet onderwijs mee zullen doen, worden via deze ingang in totaal 30 jongeren geworven.

Naast een werving via de scholen in Lansingerland roepen We4you en de andere initiatiefnemers ook jongeren op die wél in Lansingerland wonen maar elders in de regio op school zitten. De initiatiefnemers hopen zo nog 10 extra deelnemers aan het debat te werven zodat het totale aantal deelnemers op 40 komt.

Op 14 november zullen al deze jongeren s morgens ontvangen worden in het bestuurscentrum van de gemeente Lansingerland in Bleiswijk. Daar zullen zij welkom geheten worden door een lid van het College van Burgemeester en Wethouders. Vervolgens zullen de medewerkers van de Nationale Jeugdraad de jongeren trainen en begeleiden bij het formuleren van de themas die de jongeren in het debat met het college aan de orde willen stellen.

Na de lunch is er s middags het debat in de Raadszaal van de gemeente Lansingerland onder leiding van de nieuwe burgemeester. Aan dit debat zullen ook de wethouders van Lansingerland deelnemen. Het is de bedoeling dat een echte gemeenteraadsvergadering nagespeeld wordt met een heus debat en echte conclusies en toezeggingen. Alle politieke partijen in Lansingerland zijn zeer geinteresseerd in de onderwerpen die de jongeren aan de orde willen stellen. Zij beloven met de door jongeren aan de orde gestelde onderwerpen verder aan de slag te zullen gaan.

Jongeren tussen de 12-18 jaar uit Lansingerland die niet in Lansingerland zelf op school zitten maar wel graag mee willen doen, kunnen zich voor 22 oktober 2007 per e-mail melden bij Desi Beans van de stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden Holland, e-mail desibeans@stjjmh.nl

Geef in je mail je naam, adres, telefoonnummer en school aan. Graag bovendien in het kort de reden waarom je mee wilt doen en over welke onderwerpen je het wilt hebben. Je krijgt dan bericht over de verdere gang van zaken.

Aan deelname aan het debat zijn voor de jongeren en hun school geen kosten verbonden. Wel is het nodig dat de school toestemming geeft om op 14 november niet de lessen te volgen.

Het jeugddebat is natuurlijk openbaar. De initiatiefnemers zullen er voorzorgen dat belangstellenden zoals politici, docenten, medescholieren en ouders uitgenodigd worden om als toeschouwer aanwezig te zijn. Ook de media zijn van harte uitgenodigd.