Gemeente Dongeradeel



---

Symposium over biovergassing op 14 november 2007

Voor agrariërs en ondernemers met ambities op het gebied van bio-energie organiseren ENECO Energie, Gemeente Dongeradeel en Rabobank Noordoost Friesland op woensdag 14 november een symposium met als thema:

Biovergassing en andere nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bio-energie; kansen voor ondernemend Noordoost Fryslân (& de rest van Noord Nederland)

Duurzame energie uit biomassa staat steeds meer in de belangstelling. Hiervoor zijn verschillende redenen. Bio-energie is bijvoorbeeld CO -neutraal, duurzaam en lokaal beschikbaar.

De afgelopen jaren heeft bio-energie zich ontwikkeld tot een vervanger van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. De efficiënte inzet van bio-energie wordt steeds belangrijker. Alternatieve technologieën om bio-energie op te wekken, spelen een rol, maar ook het lokale aanbod van grondstoffen en de lokale afzet van energie en afvalproducten. Dit betekent dat bio-energie niet alleen een interessante ontwikkeling is voor agrariërs, maar ook voor andere ondernemers, zoals afnemers van bio-energie en transporteurs van biomassa. In plaats van individuele gebruikers en afnemers van bio-energie ontstaan dan duurzame energieketens.

Tijdens het symposium praten diverse sprekers u bij over de ontwikkelingen op het gebied van bio-energie. Daarnaast kunt u zich opgeven voor een excursie naar een mestvergasser. Hieronder vindt u het globale programma.

Bent u geïnteresseerd dan kunt u zich tot 26 oktober aanmelden via: info@noordoostfriesland.rabobank.nl. Vol is vol.

Programma symposium 14 november

Thema: biovergassing en andere nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bio-energie; kansen voor ondernemend Noord-oost Fryslân

Locatie: Raadszaal Gemeentehuis Dongeradeel, Koningstraat 13, Dokkum.

Programma:
9.30 10.00
Ontvangst in de raadszaal
10.00 10.15
Opening door wethouder Boersma en installatie van dagvoorzitter 10.15 10.40
Ontwikkelingen in de bio-energiemarkt; evaluatie van de economische aspecten en recente ontwikkelingen (technologie en subsidie) door Douwe Faber directeur E-Kwadraat
10.40 11.00
Nieuwe technologie: Biovergassing (Host)
11.00 11.20
Pauze
11.20 11.40
Subsidies: recente ontwikkelingen en subsidietrajecten (SenterNovem) 11.40 12.00
De duurzame energieketen door René Buwalda, senior projectleider ENECO milieu
12.00 12.20
Financiering van bio-energie door Tjerk Soet, algemeen directeur Rabobank Noordoost Friesland
12.20 13.00
Lunch
13.00
Vertrek bus naar Tzum
13.45 15.15
Excursie vergassingsinstallatie Tzum
16.00
Aankomst bus in Dokkum