Gemeente Geldermalsen

Geldermalsen actief voor laaggeletterdheid

8 november 2007 - Themamiddag voor belangrijke intermediairen.

Gemeente Geldermalsen organiseert op 14 november een themamiddag over laaggeletterdheid voor medewerkers, organisaties en bedrijven die mogelijk in contact komen met laaggeletterden.
Lezen en schrijven is voor de meeste inwoners van de gemeente Geldermalsen een normale zaak. Maar niet voor iedereen. Eén op de tien mensen is laaggeletterd. Zij hebben moeite met lezen en schrijven of kunnen dat helemaal niet. Laaggeletterden ondervinden problemen, bijvoorbeeld bij het vinden van werk of bij het goed uitvoeren van hun werk, omdat het verwerken van informatie steeds belangrijker wordt. Bovendien wordt steeds meer informatie digitaal aangeboden. Problemen ontstaan ook bij het contact met instanties, bij het invullen van formulieren of het lezen van brieven. Dit is sociaal onaanvaardbaar en economisch een gemiste kans.

Vind de cursist
In Geldermalsen worden cursussen gegeven waar mensen met laaggeletterdheid naartoe kunnen. Het probleem zit vaak al een stap eerder; hoe komen de mensen die het nodig hebben op de juiste plek terecht? In de praktijk blijven de meeste laaggeletterden onzichtbaar. Uit angst of schaamte houden ze liever hun mond over hun probleem. En als al iemand het signaleert, weet diegene vaak niet wat hij hiermee kan doen.

Geldermalsen onderneemt actie. Help mee!
De gemeente Geldermalsen onderkent dit probleem en onderneemt actie. De eerste stap is de organisatie van een themamiddag waar intermediairen informatie krijgen over laaggeletterdheid. Hoe herken je het en wat kun je er aan doen. Een intermediair is iemand die in aanraking komt of kan komen met mensen die laaggeletterd zijn. De gemeente schreef ruim 60 intermediairen aan. Tijdens deze middag krijgen zij de kennis mee om laaggeletterdheid te kunnen herkennen en deze mensen verder op weg te helpen.

Programmaonderdelen
Een vertegenwoordiger van de Stichting Lezen en Schrijven geeft een toelichting over laaggeletterdheid in het algemeen en toegespitst op de regio en de gemeente. Iemand die zelf laaggeletterd was vertelt over wat dit betekende. Ook wordt aangegeven welke initiatieven in de gemeente ontplooid worden om laaggeletterdheid op te sporen en te verhelpen.

Aanmelden kan nog
Medewerkers van bedrijven en instellingen kunnen zich nog steeds aanmelden voor de workshop bij mevr. T. van Voorden t.v.voorden@geldermalsen.nl