Stagg presenteert nieuwe concepten voor poliklinieken

08/11/2007 15:20



Stagg



Op 14 november presenteert de Stagg tijdens een symposium op Landgoed Zonnestraal te Hilversum de publicatie De toekomst van de polikliniek. De publicatie, onder redactie van de wetenschappers Cor Wagenaar en Noor Mens, vormt de neerslag van een (ontwerp)studie waarbij is gezocht naar nieuwe concepten voor poliklinieken vanuit het perspectief van de consument/patiënt.

Centraal staat de vraag waarom het Nederlandse ziekenhuis veel groter is dan ziekenhuizen elders in Europa. Wegen de schaalvoordelen die de medische staf en het management van de grote schaal verwachten op tegen de alom onderkende nadelen voor de patiënt? Is het Nederlandse ziekenhuis niet eerder een productiefaciliteit dan een plek waar gezondheid wordt 'geconsumeerd'? Maar vooral: kan het anders? Kan het beter?

Tijdens de ontwerpstudie hebben architecten en studenten van drie Academies van Bouwkunst gezocht naar vernieuwende, kleinschalige, klantvriendelijke, van de negatieve associaties van het traditionele ziekenhuis bevrijde medische voorzieningen, die aan de belangen van de consument net zoveel betekenis toekennen als aan die van de zorgproducent. Voor inspiratie hebben de ontwerpers gekeken naar de distributiemodellen van ondernemingen als Albert Heijn en Starbucks.

Resultaat is een rijk palet aan inspirerende en vernieuwende voorbeelden voor alle betrokkenen bij de verbouw of ontwikkeling van ziekenhuizen, poliklinieken en gezondheidscentra. In de nieuwe concepten wordt de zorg dicht bij de klant gebracht; ambiance, klantbejegening, het aanspreken van bepaalde levensstijlcategorieën worden daarbij van levensbelang.

Het resultaat van het ontwerpend onderzoek staat wellicht ver weg van de huidige praktijk, maar veel dichter bij de wensen van de feitelijke opdrachtgever van architecten in de gezondheidszorg: de patiënt.

De Stagg wil met de publicatie een bijdrage leveren aan de discussie over de ontwikkeling van nieuwe concepten van geïntegreerde vormen van cure, care en preventie als onderdeel van een moderne zorginfrastructuur.