Universiteit Maastricht

9 november 2007
Wat betekent digitalisering voor de sociale wetenschappen? Officiële opening Maastricht Virtual Knowledge Studio op 14 november

Nieuwe media en ICT hebben radicale gevolgen voor onze informatiesamenleving. Voor de natuur- en levenswetenschappen is de invloed van computer- en internetgebruik allang duidelijk. Zo zou de ontrafeling van het menselijk DNA in het genoomproject nooit mogelijk zijn geweest zonder het gebruik van gigantische databases en snelle internetverbindingen. In de sociale en geesteswetenschappen is het gebruik van digitale onderzoekstechnieken echter nog vrij nieuw. Met de oprichting van de Virtual Knowledge Studio neemt de Universiteit Maastricht de uitdaging aan om de invloed van nieuwe media en ICT op de sociale en geestesweten¬schappen te bestuderen. Op 14 november viert de Maastricht Virtual Knowledge Studio, een gezamenlijk initiatief van de Universiteit Maastricht en de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), zijn officiële opening. Prof.dr. Sally Wyatt, per 1 november benoemd tot hoogleraar Digital Cultures in Development), heeft de wetenschap¬pelijke leiding over het instituut.

De Maastricht Studio is één van de twee campuslocaties van de Virtual Knowledge Studio, waarvan de `moedervestiging' is ondergebracht bij de KNAW in Amsterdam. In Maastricht ligt het accent op de geesteswetenschappen en de kwalitatieve sociale wetenschappen, terwijl de andere campus (Erasmus Universiteit Rotterdam) zich richt op de sociale wetenschappen. De Maastrichtse campus gaat van start met twee projecten. Het eerste project bestudeert hoe wetenschappelijke disciplines en maatschappelijke groeperingen omgaan met kennis die uit simulaties wordt vergaard. Simulatiemodellen worden steeds verder geperfectioneerd en spelen een steeds zwaardere rol in beslissingen over technologieën. Maar is dat wel verantwoord bij beslissingen met grote maatschappelijke consequenties?

Het tweede project bouwt voort op bestaand onderzoek van de Universiteit Maastricht naar het cultureel erfgoed van Maastricht, waarbij burgers en experts gezamenlijk de geschiedenis van Maastricht verzamelen en bewaren met digitale technologieën. Het project onderzoekt hoe men digitale archieven, die samen met burgers worden opgebouwd, bruikbaar maakt voor toekomstig gebruik door historici en stedenbouwkundigen. Opent zo'n digitale culturele biografie nieuwe perspectieven voor een stad?

"De Maastricht Studio is een spannende ontwikkeling voor de Universiteit Maastricht èn voor de KNAW", aldus directeur Sally Wyatt. "Wetenschappers kunnen hier terecht met fundamentele onderzoeksvragen over de nieuwe gegevensstromen die door digitale technologieën worden gegenereerd. Dat levert nieuwe vragen maar ook nieuwe antwoorden op." Wyatt studeerde in Canada en Engeland (Masteropleiding Theory of Economic Policy and Planning) en promoveerde aan de Universiteit Maastricht. De titel van haar proefschrift luidt `Technology's Arrow, Developing Informaton Networks for Public Administration in Britain and the United States'. Sinds 1 mei 2006 is zij als senior research fellow verbonden aan de Virtual Knowledge Studio bij het KNAW. Per 1 november geeft zij daarnaast twee dagen per week leiding aan de Maastricht Studio.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof.dr.ir. Wiebe Bijker, tel. 043 388 3321, e-mailw.bijker@tss.unimaas.nl.
De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.