Gemeente Delft

HALT aanpak spijbelaars en laatkomers voorkomt vroegtijdige schooluitval

Leerlingen die spijbelen of vaak te laat komen merken daarvan gelijk de gevolgen. De voortgezet onderwijsscholen in Delft, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp werken binnenkort met het handboek van de HALT-afdoening Spijbelen. De scholen voor het voortgezet onderwijs, de drie gemeenten en HALT tekenen hiervoor op 14 november een samenwerkingsovereenkomst. Deze integrale aanpak zorgt voor een vroegtijdige signalering van spijbelen en te laat komen en vermindert voortijdige schooluitval.

Voor leerlingen tot 16 jaar is spijbelen een overtreding van de leerplichtwet. Beginnend of licht schoolverzuim kan bovendien een eerste stap zijn in de richting van voortijdig schoolverlaten, zónder diploma. Jongeren zonder diploma hebben minder kansen op een baan en lopen een groter risico om in de criminaliteit terecht te komen.

In het handboek van de HALT-afdoening Spijbelen staan de procedures vermeld als een leerling wordt betrapt op spijbelen of te laat komen. Bij beginnend schoolverzuim verwijzen leerplichtambtenaren en scholen de jongeren direct naar Bureau HALT. Het spijbelen en veelvuldig te laat komen wordt zodoende op daadkrachtige manier en in een vroeg stadium aangepakt. Bovendien kan eventuele achterliggende problematiek worden gesignaleerd. Bij HALT krijgen de jongeren een gesprek, bij voorkeur in het bijzijn van hun ouders, en vervolgens een aantal uren werk- en/of leerstraf.

Doordat de HALT-afdoening door zowel Delft, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp, de voortgezet onderwijsscholen als HALT wordt onderschreven, is er een eenduidige aanpak van het lichte schoolverzuim. Verschillen in aanpak en consequenties voor leerlingen worden weggenomen.

De overeenkomst wordt ondertekend door de wethouders van Delft, Midden-Delfand en Pijnacker-Nootdorp, de rectoren van de scholen en de directeur van Stichting Halt Hollands Midden Haaglanden.

In Delft is het project rondom de HALT-afdoening vorig jaar gestart. In drie jaar tijd moet de HALT-afdoening als extra instrument bij het verzuimbeleid in het voortgezet onderwijs worden geïmplementeerd. Vorig jaar tekende de gemeente Delft een overeenkomst met het Openbaar Ministerie. De volgende stap, de ondertekening met de voortgezet onderwijsscholen, wordt op 14 november volgens planning gerealiseerd.