Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

Overhandiging petitie
'COPD is levensgevaarlijk'
aan leden vaste commissie VWS

Astma Fonds wil gerichte COPD-beweegprogramma's in het basispakket

Woensdag 14 november
13.15 uur
Gebouw Tweede Kamer, Plein 2 in Den Haag

De feiten

- elk jaar overlijden er in Nederland ruim 6.000 mensen aan de longziekte COPD;
- zo'n 350.000 Nederlanders hebben de diagnose COPD;
- nog eens 200.000 mensen hebben COPD zonder het te weten;
- COPD is ongeneeslijk.

Meer aandacht voor COPD is hard nodig!
Vandaar dat het Astma Fonds op 14 november, Wereld COPD Dag, een petitie overhandigt aan de Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Directeur Michael Rutgers doet dit samen met een aantal COPD-patiënten. Het Astma Fonds roept de leden van de Tweede Kamer op om binnen de begroting van het Ministerie van VWS specifiek aandacht te vragen voor de preventie en aanpak van COPD en de behandeling van COPD-patiënten. Een goed zorg-op-maat-aanbod is daarbij van het grootste belang. Uit onderzoek blijkt dat klachten verminderen en de kwaliteit van leven verbetert dankzij regelmatig bewegen. Het Astma Fonds pleit daarom voor het direct opnemen van de beweeginterventies "Bewegen op recept" in het zorgpakket, waarbij patiënten voor een langdurige ondersteuning een beroep kunnen doen op vergoeding vanuit hun zorgverzekering.

De petitie: t-shirt met inhoud!
De petitie bestaat uit een inhoudelijk document en een ingelijst t-shirt met daarop een röntgenfoto van de longen van een COPD-patiënt. Dit shirt is onderdeel van de publiekscampagne 'COPD is levensgevaarlijk' die op 1 november van start is gegaan. Belangrijke rol in deze campagne is weggelegd voor de bekende fotograaf Erwin Olaf. Hij heeft zelf COPD en heeft rokers en mensen met COPD in beeld gebracht. De leden van de vaste commissie van VWS krijgen niet alleen een t-shirt, maar ook een dvd van de 'Making of'. Hierop staan korte interviews met Erwin Olaf en de geportretteerde patiënten. Op deze manier vraagt het Astma Fonds specifiek aandacht voor COPD en pleit het voor vergoeding voor stoppen met roken en bewegen op recept.

Graag nodigen we u hierbij van harte uit om de overhandiging van de petitie bij te wonen. Bovendien is het mogelijk om COPD-patiënten afzonderlijk te interviewen. Zie het programma.

Het programma
13.15 uur Aanbieden petitie aan voorzitter kamercommissie VWS, gebouw Tweede Kamer, Plein 2 in Den Haag

- inleiding door Michael Rutgers, directeur Astma Fonds
- overhandiging petitie
- patiënten aan het woord over hun ervaringen met COPD

13.45 uur Afronding overhandiging. Daarna wandeling naar de Goede Doelen Winkel, Lange Poten 21b in Den Haag (winkel bevindt zich aan de zijkant van de Tweede Kamer tegenover de ingang van Nieuwspoort). Mogelijkheid om vragen te stellen en patiënten te interviewen.

In de winkel is het op deze dag ook mogelijk om tussen 12.00 uur en 15.00 uur een longfunctiemeting te doen (in het kader van de COPD-campagne kunnen mensen op Wereld COPD-dag op verschillende plaatsen in Nederland een longfunctietest laten doen).

Wat is COPD?
COPD is een chronische aandoening aan de luchtwegen waardoor het ademhalen wordt bemoeilijkt. De ziekte ontstaat in tachtig á negentig procent van de gevallen na jarenlang roken en manifesteert zich meestal na het vijfenveertigste levensjaar. Het Astma Fonds wil de bekendheid met COPD vergroten en daarmee de gevolgen van deze ziekte voor patiënten en hun directe omgeving en de samenleving minimaliseren. Een vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen ervoor zorgen dat COPD-patiënten aanmerkelijk langer een normaal leven kunnen leiden. Meer informatie?
Neem voor meer informatie contact op met Theo van der Meer of Anne Kluijfhout, tel. (010) 284 29 29 of neem contact op Coen Berends, communicatiemanager van het Astma Fonds. Telefoon: (033) 434 12 44, mobiel 06 51 00 70 74, e-mail: coen.berends@astmafonds.nl.