FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Metaal stelt werkgevers verantwoordelijk voor conflict ontslagrecht

FNV Bondgenoten voert op 14 november actie bij de jaarvergadering van de FME. De werkgeversvereniging in de Metalektro vergadert dan in Nijkerk over hun plannen voor het komende jaar. Ondanks een prachtig cao-akkoord en een groot tekort aan werknemers in de sector, staan de werkgevers in de Metalektro nog steeds achter het flitsontslag van minister Donner.

Tijdens de poortactie bij de jaarvergadering delen vakbondsleden een pamflet uit aan de FME-leden. In het pamflet worden de metaalwerkgevers opgeroepen zich uit te spreken tegen de versoepeling van het ontslagrecht. Vakbondsbestuurder Jan Verhoeven: "De werkgevers moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten de regering laten weten dat de ontslagplannen onacceptabel zijn."

Hoe kom ik er aan, niet: hoe kom ik eraf
In de Metalektro is een tekort aan goed geschoold technisch personeel. De sector moet zich bezig houden met manieren om aan personeel te komen, niet hoe er van af te raken. Daarom is recent in de nieuwe cao voor de Metalektro afgesproken om te investeren in werknemers en duurzame banden met hen aan te gaan. Het Flitsontslag past totaal niet in die investeringsagenda.

In het pamflet worden de werkgevers gewaarschuwd voor harde acties in de metaal wanneer de ontslagplannen doorgezet worden. In de Metalektro werken ongeveer 185.000 werknemers. FNV Bondgenoten is de grootste vakbond in de sector en organiseert bijna een kwart van de medewerkers.

---