Gemeente Maastricht

Nieuw instrument bij armoedebestrijding

De Gemeente Maastricht zet het internetprogramma 'Bereken uw Recht' in bij armoedebestrijding. 'Bereken uw recht' moet stimuleren dat meer mensen met een minimum inkomen gebruik maken van financiële vergoedingen. Het programma staat met ingang van morgen 14 november op www.maastricht.nl. Maastricht is met dit initiatief de eerste gemeente in Limburg en de zesde gemeente in Nederland. Het programma is bestemd voor iedere inwoner van de gemeente Maastricht die op basis van zijn inkomen, vermogen en woonlasten aanspraak denkt te maken op een financiële vergoeding van de gemeente.

Gebruiksvriendelijk
'Bereken uw Recht' is een gebruiksvriendelijk internetprogramma, bedoeld voor mensen met weinig inkomen en vermogen. Zij kunnen met het programma eenvoudig zélf berekenen óf en op welke vergoedingen ze recht hebben. Een voordeel is dat de bezoeker anoniem blijft en dus vrijblijvend kan checken of er sprake is van een mogelijke financiële tegemoetkoming. Dat maakt de drempel lager om het programma te raadplegen. Het programma is ook bedoeld voor medewerkers van hulpverleningsinstanties die met financiële vragen geconfronteerd worden.

Bezoekers komen op 'Bereken uw recht' terecht via www.maastricht.nl . Het programma maakt gebruik van meerkeuzevragen, waarbij het juiste antwoord eenvoudig aangeklikt kan worden. Een enkele keer moeten persoonlijke inkomens- of vermogensgegevens worden ingevoerd. Het programma werkt zeer efficiënt, omdat alleen de informatie wordt gevraagd die essentieel is voor de betreffende situatie. Het kost hooguit tien minuten om de complete vragenlijst door te lopen. Het eindresultaat is een helder overzicht van alle mogelijke vergoedingen; van de declaratieregelingen tot kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Mensen die zelf geen computer of internetaansluiting hebben, kunnen gebruik maken van gratis internet in de stadsbibliotheek Centre Céramique en de wijkbibliotheken in Heer en Malpertuis. Mensen die ondersteuning nodig hebben bij het gebruik van programma, kunnen terecht bij de buurtinformatiecentra in Wittevrouwenveld en Heugemerveld en de buurtloketten in Malberg en Mariaberg van Stichting Trajekt.

Op www.maastricht.nl staat onder Meer voor Minina veel informatie voor mensen met een laag inkomen. Ook de landelijke versie van Bereken Uw Recht waarmee diverse landelijke inkomensafhankelijke regelingen getoetst kunnen worden, is hier te vinden.