Handleiding verantwoord beleggen door pensioenkoepels

14/11/2007 09:32



Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen



Gezamenlijk persbericht VB, OPF en UvB
Het vraagstuk van verantwoord beleggen is een belangrijke uitdaging voor pensioenfondsen. In april 2007 besloten de Nederlandse pensioenfondsen, vertegenwoordigd door de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB), de Stichting van Ondernemingspensioenfondsen (OPF) en de Unie van Beroepspensioenfondsen(UvB), om een Praktische Commissie in te stellen. De commissie heeft een raamwerk ontwikkeld dat pensioenfondsen ondersteunt bij het operationaliseren en uitvoeren van verantwoord beleggen. Minister Donner neemt het rapport, waarvan het raamwerk onderdeel uitmaakt, op 14 november 2007 in ontvangst van de gezamenlijke koepels tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB).

De essentie van het rapport 'De gearriveerde toekomst' is dat pensioenfondsen een visie moeten formuleren, een beleid moeten ontwikkelen en implementeren en over het geheel verantwoording moeten afleggen.

Harry Hummels, die als hoogleraar is verbonden aan het European Centre for Corporate Engagement (ECCE) van de Universiteit Maastricht (UM), leidde de Praktische Commissie. Het nut van het rapport acht hij heel groot. Hummels: 'De gearriveerde toekomst biedt besturen van pensioenfondsen handvatten om invulling te geven aan verantwoord beleggen. Het is de verantwoordelijkheid van elk pensioenfondsbestuur om te bepalen of en zo ja, hoe niet-financiële aspecten in de uitvoering van het beleggingsbeleid worden geïntegreerd. De commissie schrijft niet voor of en hoe pensioenfondsen hun beleidsvorming ter hand zouden moeten nemen. Die verantwoordelijkheid komt toe aan het bestuur van de individuele fondsen.'

Gehanteerde uitgangspunten zijn onder andere:

- Eigen verantwoordelijkheid voor het te voeren beleid en dus ook voor het beleggingsbeleid.
- De primaire verantwoordelijkheid is de fiduciaire verantwoordelijkheid vooral ten overstaan van de begunstigden. Die verantwoordelijkheid houdt in dat het fonds in staat is de gedane toezeggingen na te komen. Daartoe streeft het fonds naar een optimaal rendement op het geïnvesteerd vermogen - met inachtneming van de wettelijke en juridische kaders en de commitments die het fonds is aangegaan.
- In een tijd waarin transparantie in toenemende mate centraal staat in het economisch en maatschappelijk verkeer ligt het in de rede dat besturen ook open zijn over de argumenten die hun besluiten inzake verantwoord beleggen ondersteunen. Binnen deze uitgangspunten reikt de commissie pensioenfondsen een kader aan op grond waarvan de fondsen een weloverwogen besluit kunnen nemen over verantwoord beleggen. Het rapport bevat daartoe diverse concrete suggesties en voorbeelden.

Het rapport is vanaf 14 uur beschikbaar via www.vb.nl en www.opf.nl

Over VB
De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) behartigt namens de 81 leden de pensioenbelangen van circa 4,7 miljoen deelnemers, 1,2 miljoen gepensioneerden en 6,8 miljoen gewezen deelnemers. Nagenoeg alle bedrijfstakpensioenfondsen zijn bij VB aangesloten. De leden van VB vertegenwoordigen samen 75% van het aantal deelnemers in collectieve pensioenregelingen. Het gezamenlijk belegd vermogen van de leden bedraagt ruim euro 420 miljard.

Over OPF
De Stichting voor Ondernemingspensioenfondsen (OPF) is een koepelorganisatie die opkomt voor de belangen van ondernemingspensioenfondsen in Nederland en Europa. Op dit moment telt OPF ruim 360 aangeslotenen, die samen meer dan 90% van de deelnemers in ondernemingspensioenfondsen vertegenwoordigen met een gezamenlijk vermogen van ruim euro 200 miljard. Bij deze ondernemingspensioenfondsen zijn ongeveer 2 miljoen mensen, onderverdeeld in circa 900.000 deelnemers, ruim 500.000 gewezen deelnemers en 600.000 gepensioneerden aangesloten.

Over UvB
De Unie van Beroepspensioenfondsen (UvB) is de koepelorganisatie waarvan alle beroepspensioenfondsen in Nederland lid zijn. De vrije beroepsbeoefenaren met een eigen beroepspensioenfonds zijn apothekers, tandartsen en tandartsspecialisten, dierenartsen, loodsen, zelfstandige kunstenaars, de roeiers in het Rotterdamse havengebied, fysiotherapeuten, huisartsen, medisch specialisten, verloskundigen en notarissen. Daarmee zijn circa 55.000 actieve deelnemers, 20.000 gewezen deelnemers en 16.000 gepensioneerden en een gezamenlijk belegd vermogen van circa euro 17 miljard vertegenwoordigd.