Tien jaar paardenmennen als managementinstrument

14/11/2007 09:34



Reint Gaastra Producties B.V.



P E R S B E R I C H T

Tien jaar paardenmennen als managementinstrument

Het Glazen Huis in Klarenbeek heeft een opmerkelijk jubileum te vieren. Volgens eigenaar Sam Verwaijen van dit 'Centrum voor leiderschap & organisatie' is het in de maand november 2007 tien jaar geleden dat paardenmennen als managementinstrument voor mensen in bedrijven en bij de overheid werd ingezet.

Vader Alex Verwaijen bracht toen onder het motto Span of Control voor het eerst managers van Nederlandse bedrijven en bekende Nederlandse wedstrijdkoetsiers van tweespannen bij elkaar in de mooie omgeving van Apeldoorn op de Veluwe.

Inmiddels is Span of Control onder leiding van zoon Sam Verwaijen uitgegroeid tot een beproefd managementinstrument dat ingezet wordt als onderdeel van leiderschapstrainingen. In de interactie met de altijd authentieke paarden en met de leidsels in de handen wordt spelenderwijs duidelijk of de managers de touwtjes ook werkelijk in handen hebben. Zijn ze stressbestendig, flexibel en oplossingsgericht? Nemen ze verantwoordelijkheid? Hoe goed kunnen ze in een team functioneren? Kunnen ze de teugels ook laten vieren of willen ze altijd controleren? Al deze eigenschappen komen in de interactie met de edele viervoeter onmiskenbaar naar voren. Bij een manager die zonder overtuiging leiding geeft zullen mensen mogelijk nog wel volgen, maar paarden doen dit dus niet.

Om de deelnemers aan deze intense training goed te kunnen ontvangen, creëerde de initiatiefnemer Het Glazen Huis in een omvangrijke oude plantenkas. In deze bijzondere entourage worden onder het genot van erwtensoep met worst, roggebrood met roomboter en een borreltje de lessen die men op de bok van het tweespan over zichzelf leerde geëvalueerd. Na afloop worden de trainingen met een managementtrainer doorgesproken en door managementteams gebruikt om zo op een dieper niveau met elkaar in dialoog te komen.

De nietsverhullende 'warme' trainingsvorm heeft na tien jaar nog niets aan veelzeggendheid ingeboet. Geen wonder dat Sam Verwaijen ook het paardenfluisteren als verrassende personal managementmetafoor aan het trainingspalet heeft toegevoegd. Alleen 'in de ring' met het ongekunstelde paard leert men hoe authentiek men zelf is. In de interactie met de edele viervoeter leert men zichzelf kennen. Hoe eerlijk ben ik, hoe echt ben ik, hoe consistent ben ik, hoe invoelend ben ik? Het komt allemaal naar voren in de ontmoeting met het paard.

Vele grote, middelgrote en kleine ondernemingen en overheidsorganisaties hebben het Span of Control in de loop der tijd ingezet om hun managers 'in beweging' te krijgen. Eigenaar Sam Verwaijen signaleert het afgelopen jaar een sterk toegenomen belangstelling en verwacht ook de komende jaren een verdere expansie.





http://www.glazenhuis.nl