PvdA Rotterdam


Enkele algemene (na)beschouwingen bij de begroting voor 2008

Wo 14 Nov 2007 - Ina Chabot (fractievoorzitter) Enkele algemene (na)beschouwingen bij de begroting voor 2008

Vorige week was ik gevraagd om een tafel voor te zitten in het kader van de gesprekken die in de wijken werden gevoerd op de Dag van de Dialoog. Het thema was: Luister nou. Na een boeiende gedachte-uitwisseling was iedereen het er over eens dat hun omgeving er anders zou uitzien (in positieve zin) wanneer men de moeite nam om echt naar elkaar te luisteren. Aan die uitspraak moest ik menigmaal denken bij de afgelopen begrotingsraad in Noord. Het is een goed recht om een spreker verhelderende vragen te stellen en daarbij het recht van interruptie te gebruiken. Maar wanneer dat recht gebruikt wordt, zoals Leefbaar Rotterdam dat deed, om een betoog na elke zin te interrumperen, dan is het onmogelijk om echt te luisteren naar wat er gezegd wordt. Ook al heb je een eigen mening, luister eerst naar wat een ander te zeggen heeft, dan neem je elkaar serieus in het debat.

Onze fractie kon zich goed vinden in de voorstellen die het bestuur doet voor 2008. Het leidmotief is: Een stimulerende overheid voor participerende bewoners. Daarbij is de sociale factor van groot belang. Het was dan ook een grote teleurstelling dat VVD, Leefbaar en D66 zich zonder enige motivatie van de sociale sector afwendden en ten behoeve van de buitenruimte fors op het budget voor Welzijn met hun amendementen inhakten (samen voor meer dan 6 ton). Heeft men niet geluisterd toen er in de commissies gesproken is over de problemen die er zijn in de oude wijken? Denkt men nu echt dat het opknappen van de buitenruimte en het verslonzen van de sociale structuur tot een leefbaarder Noord zal leiden? Het is niet zo dat de PvdA zich afkeert van de noden in de buitenruimte.

Verre van dat. Het was de PvdA die in 2006 de start gaf voor een ernstige discussie met het gemeentebestuur over de tekorten bij de deelgemeente om het onderhoud van de wegen te kunnen bekostigen. Die handschoen is opgepakt en er komt nu extra geld naar de deelgemeentes om dat probleem aan te pakken. Dan is het van de oppositiepartijen in Noord een verkeerd signaal om uit de eigen begroting op welzijn te gaan korten en daarvan misschien een enkele straat te kunnen gladstrijken. Onze fractie legde liever het accent op plannen voor het maken van een aantrekkelijk woonklimaat met meer bruikbare openbare ruimte voor sporten, spelen en recreatie. Het is nodig dat voor opgroeiende jeugd mogelijkheden worden geschapen in Noord waar je, zonder een duur lidmaatschap van een vereniging, toch wat aan je conditie kunt doen. Noord kent het hoogste percentage te dikke jeugd, dus zo raar is het niet om daar mee aan de slag te gaan. Het bestuur zegde toe om te onderzoeken welke behoeftes er zijn onder de opgroeiende jeugd, of ook voor ouderen een stimulans in de buitenruimte wat bewegen betreft kan worden gevonden en op welke plekken naast de speelpleinen er in Noord ruimte is om invulling te geven aan het stimuleren van beweging, spel of anderszins. Participatie door de toekomstige gebruikers moet een grote rol spelen, dat hebben we afgesproken.

Bij de stemming heeft de coalitie, PvdA en Groen Links, plus de stem van het CDA er voor kunnen zorgen dat de dreiging voor het verlies voor welzijn gekeerd kon worden. Een grote en sterke inzet van de PvdA heeft daar zeker aan bijgedragen.

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente kon aan het einde van twee avonden durende raadsvergadering over de begroting worden gefeliciteerd met de goedkeuring van de begroting. De coalitie (GroenLinks en PvdA) en de oppositie partijen Leefbaar Rotterdam, CDA en D66 stemden voor, alleen VVD stemde tegen.