ID&T


Laidback Luke op Convertible

Hij maakte indruk op het afgelopen Mystery Land-festival, waar hij draaide in de Release Yourself-area: Laidback Luke, een dj-producer die al heel wat jaartjes meedraait, maar zijn carrière in 2007 een flinke nieuwe impuls gaf.
Zaterdag is hij een van de headliners op Convertible in de Passenger Terminal, een feest waar zijn energieke house en electro-house natuurlijk helemaal op zijn plaats is.
Het was enkele jaren behoorlijk stil rond Luke, maar op dit moment zien we hem weer overal. Hij draait veel en zijn producties bestormen de een na de andere de dance-charts, zoals zijn recente productie met Steve Angello, Be. Ook de 2007-versie van Rocking with the best, featuring MC Goodgrip gooit hoge ogen. Dan is er net een mix-cd uit in de Afterdark-serie van het Stealth-label, waar Roger Sanchez de eerste cd voor zijn rekening neemt en Laidback Luke de tweede. Met Sanchez ging hij deze zomer op Ibiza ook de studio in, waar het duo twee tracks opnam, terwijl in die periode ook een remix verscheen die hij maakte voor David Guetta.

SWEDISH HOUSE MAFFIA
Volgende week vertrekt Luke naar Stockholm, waar hij het afgelopen jaar al drie keer eerder heenging om tracks te produceren met de Swedish House Maffia. Het eerste resultaat was het afgelopen zomer verschenen Get dumb, uitgebracht onder de naam
Axwell/Angello/Ingrosso/Laidback Luke.
Be, dat nu in de charts staat, is de tweede Zweeds-Hollandse productie die dansvloeren in vuur en vlam zet.
Luke was jarenlang een muzikale loner in danceland, maar lijkt nu opeens omgeven door (beroemde) muzikale vrienden. Hoe is hij eigenlijk in contact gekomen met het hotte producerscollectief dat we kennen als de Swedish House Maffia? Luke: Vier jaar geleden dook ene Steve Angello ineens op op het forum van mijn internetsite. Ik had nog nooit van die gozer gehoord. Hij was toen een jongen van 19. Hij mailde me: ik maak ook muziek en ik ben onwijs fan van je, zullen we mp3s uitwisselen? Ik vond dat hij heel coole tracks maakte, dus prima. En drie jaar later was Steve ineens on top of the world. We hebben altijd contact gehouden en gezegd dat we een keer samen muziek zouden gaan maken, en dat hebben we ook gedaan.
Op de vraag wat de meerwaarde is van het produceren met anderen, bekent Luke dat eigenlijk helemaal niet zo graag met andere producers werkt. Maar op de een of andere manier is het met die Zweedse gasten anders. Door die samenwerking is mijn manier van produceren ook veranderd, waardoor mijn tracks veel dikker klinken en ik nu ook veel sneller werk.

ROCKING WITH THE BEST
Het idee om met Get dumb met maar liefst vier producers een track te maken, ontstond spontaan, zegt Luke: Ik was in Stockholm om te produceren met Steve Angello. We hadden juist geluncht met Axwell, toen die voorstelde om met zijn drieën iets te gaan doen in zijn studio. En toen we daar bezig waren, belde Sebastian Ingrosso. Hey, wat zijn jullie aan het doen?Daarna kwam hij er ook bij en hebben we Get dumb met zijn vieren afgemaakt.
En dan is er nu Be. Eigenlijk zou die track al veel eerder hebben moeten verschijnen, zegt Luke. Maar het kostte heel veel tijd om een vocale sample die er in zat te clearen. Die sample was afkomstig van een houseklassieker, Baby can you reach, van Lime Life (Todd Terry), maar Luke en Angello kregen geen toestemming om die te gebruiken. Sterker nog: het duo kreeg van de rechter een verbod opgelegd om de vocale versie nog langer te draaien. Luke Daarom hebben we er uiteindelijk maar een instrumentaal nummer van gemaakt. Desondanks of juist daarom gaat Be als een speer, vooral nu de plaat afgelopen week Essential New Tune was in het BBC-programma van Pete Tong. Maar dan is er ook nog een andere Laidback Luke-track die het erg goed doet. Rocking with the best, een ouder nummer van Luke, featuring MC Goodgripp, dat in de afgelopen jaren door talloze djs werd gebruikt als uitsmijter van het feest. Luke: De a capella versie werd gedraaid op de Rush-avonden, bij Sneakerz, noem maar, waarbij het publiek dan vaak luidkeels meezong. Maar bijna niemand wist dat het track van mij was. Dus nu claim ik m terug, haha. Het lijkt er op dat Laidback Luke weer helemaal is opgenomen in de vaart der volkeren, wat de producer volmondig beaamt: Het voelt voor mezelf als een tweede jeugd. Ik ben internationaal even weggeweest en qua produceren heb ik een tijdje geworsteld met mezelf. En nu ben ik weer helemaal terug.

Lees ook: TocaDisco interview

Geplaatst op: 13-11-2007