Deelgemeente Charlois Rotterdam

Deelgemeentepagina 14 november 2007

In pdf (2,5 Mb) en in tekst


· Besluiten dagelijks bestuur


· Aanvragen kapvergunningen


· Publiekszaken gesloten


· Start werkzaamheden Lepelaarsingel


· Plantschalen fleuren ook deze winter Plein 1953 op


· Kerstmarkt zoekt vrijwilligers


· Nieuwe Klussendienst zoekt coördinator


· Inschrijving 15e Charlois Kunstfestival geopend


· Dierengezondheidscentrum geopend


· Laurenspenning voor Anneke de Goede


· Misdaad anoniem melden


· Meldpunt (drugs) overlast

Besluiten Dagelijks Bestuur

Besluiten die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois neemt, kunnen ook anderen dan de direct belanghebbenden aangaan. De Algemene Wet Bestuursrecht en diverse andere wetten en verordeningen geven belanghebbenden de mogelijkheid om een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift in te dienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie.

Hier vindt u een opsomming van besluiten waarbij belangen van derden betrokken kunnen zijn.

Het dagelijks bestuur heeft in de afgelopen periode onderstaande besluiten genomen:

Algemene Plaatselijke Verordening:

Vergunning verleend:

1. aan het Astma Fonds voor het houden van een collecte in de periode van 11 mei 2008 tot en met 17 mei 2008 in de deelgemeente Charlois (besluit 5 november 2007);

2. aan de Maag Lever Darm Stichting voor het houden van een collecte in de periode van 8 juni 2008 tot en met 14 juni 2008 in de deelgemeente Charlois (besluit 5 november 2007);
3. aan Dierengezondheidscentrum Pendrecht voor het laten lopen van kameel voor het dierengezondheidscentrum aan de Sliedrechtstraat
28-30, het houden van een hondenmodeshow in de tuin van het dierengezondheidscentrum, het laten vliegen van een sneeuwuil en een oehoe en voor het gebruiken van een geluidsinstallatie in verband met de opening van het dierengezondheidscentrum op zaterdag 10 november 2007 van 13.00 uur tot 17.00 uur (besluit 8 november 2007);

4. aan Gemeentewerken Rotterdam voor het plaatsen van twee bouwborden (500x300 cm.) ten behoeve van de vernieuwing van de Lepelaarsingel gedurende de periode van 19 november 2007 tot en met 22 april 2008 aan de kopse zijden van de Lepelaarsingel(besluit 8 november
2007).

Woningwet:

Vergunning verleend:

1. voor het plaatsen van dakkapellen in het voor- en achterdakvlak van de woning Eigelhorst 28 (besluit 30 oktober 2007).

Website

Deze besluiten worden ook gepubliceerd op de website van de deelgemeente: www.charlois.rotterdam.nl U vindt ze onder het menu Actueel - Bekendmakingen. U kunt daar ook de besluiten van eerder datum raadplegen (tot ca. 6 weken terug).

Bezwaar maken

Tegen bovengenoemde besluiten kunt u een gemotiveerd bezwaar/beroepschrift indienen bij het dagelijks bestuur of bij een andere in de desbetreffende wet genoemde instantie. Dit dient te gebeuren binnen zes weken, gerekend vanaf de dag na bekendmaking van het besluit.

Nadere inlichtingen over het desbetreffend besluit, onder andere over de precieze datum van bekendmaking, kunt u verkrijgen bij het deelgemeentekantoor, Boerhaavestraat 11. Tel. 410 74 10. Daar kunt u tevens meer informatie krijgen over de wettelijke mogelijkheden tot indiening van een bezwaar/beroepschrift.

Voorlopige voorziening

Diegenen die van mening zijn dat de onmiddellijke uitvoering van een besluit niet dient plaats te hebben, kunnen -naast het indienen van een bezwaarschrift- een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. Stuur een afschrift van het besluit waarvoor u een voorziening vraagt evenals een afschrift van het door u ingediende beroepschrift mee met uw verzoek.

Aanvragen kapvergunningen

In het kader van art. 4.4.6 van de Algemene Plaatselijke Verordening maakt het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois bekend dat de volgende aanvragen voor een kapvergunning zijn ingediend:


1. voor het kappen van 1 prunus in de gemeenschappelijke tuin aan de Middelharnisstraat (achterzijde Middelharnishof). De boom is dood;


2. voor het kappen van 1 es en 4 populieren op het terrein Charloisse Lagedijk 547. Volgens aanvrager is er een gevaarlijke situatie; bij storm zijn eerder al twee bomen omgewaaid en er breken grote takken uit;


3. voor 2 naaldbomen op de hoek Kortgenestraat/Kamperlandsingel. De bomen onttrekken het zicht op de zij- en voorkant van het huis en gezien de ouderdom bestaat bij storm risico voor omwaaien;


4. voor het kappen van 1 krulwilg aan de voorzijde Ellemare
57/69. De boom heeft plakoksels, staat scheef en hangt over de balkons, neemt licht weg uit de woningen;


5. voor het kappen van 1 Italiaanse populier in de tuin Bas Jungeriusstraat 120. De boom neemt de hele tuin in beslag, belemmert zonlicht en zicht voor de omliggende woningen;


6. voor het kappen van 1 berk in de achtertuin Abbenbroekweg 46. De boom geeft veel overlast aan bewoners en omwonenden.

Bovenstaande aanvragen liggen tot en met woensdag 28 november 2007 ter inzage ter secretarie van de deelgemeente Charlois, Boerhaavestraat 11 (Afdeling Centrale Ondersteuning Wijkzaken).

Publiekszaken gesloten

De afdeling Publiekszaken van de deelgemeente Charlois is op vrijdagmiddag 23 november vanaf 12.00 uur gesloten. Dit betekent dat vanaf 11.00 uur geen volgnummers meer worden uitgegeven.

De sluiting geldt ook voor alle Publieksbalies van de Stadswinkels en de andere deelgemeenten en heeft alles te maken met de voorbereidingen op invoering van het Burger Service Nummer. Hiervoor moet het computersysteem voor de Gemeentelijke Basisadministratie worden aangepast. Daarom kunnen die middag klanten niet worden geholpen.

Onze excuses voor het ongemak

Start werkzaamheden Lepelaarsingel

Wethouder Lucas Bolsius en de Charloise dagelijks bestuurder Ed Goverde geven maandagmiddag 19 november samen het officiële startsein voor de aanleg van een nieuw stuk singel, in het verlengde van de Lepelaarsingel in de wijk Carnisse.

Het verlengen van de bestaande singel is onderdeel van het Singelplan Rotterdam.

Dit is een plan voor het vernieuwen van singels en vlieten in de oude wijken van Rotterdam. Het gaat om 16 singels met een totale lengte van
12 kilometer, die tussen 1860 en 1920 zijn aangelegd.

Deze singels, waaronder ook de Lepelaarsingel, zijn van grote betekenis voor de stad, ondermeer vanwege hun historie, hun grote nut voor de waterhuishouding en natuurlijk vanwege het feit dat zij fraaie groene linten vormen. De herstelde singels zullen hun betekenis als wandelroute en verblijfplaats terugkrijgen.

De start vindt op 19 november om 15.00 uur plaats op de Lepelaarsingel/hoek Utenhagestraat.

Plantschalen fleuren ook deze winter Plein 1953 op

Vanaf 12 november plaatst Gemeentewerken veertig plantschalen op Plein
1953. De schalen zijn gevuld met groen fakkelgras (koeleria), gele kornoelje en tulpenbollen. Het fakkelgras en gele kornoelje fleuren de straat in de donkere wintermaanden op; de rode tulpen geven volgend voorjaar kleur. De plantschalen blijven tot april 2008 staan.

Sinds vorig jaar zomer worden in Rotterdam op diverse locaties plantschalen geplaatst. Dit gebeurt voor het project Kleur en Fleur, dat door het College van B&W in gang is gezet. De bedoeling hiervan is meer kleur in de stad te brengen. De plantschalen blijven in Rotterdam, maar zullen wel regelmatig van locatie wisselen. Deze winter geven in totaal 450 plantschalen extra kleur aan winkellocaties en pleinen in verschillende deelgemeenten.

De plantschalen waren de afgelopen maanden nogal eens het mikpunt van vandalisme. Planten werden vernield of eruit getrokken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. De plantschalen zijn bedoeld om Rotterdam op te fleuren. Aan u als Rotterdammer vragen wij een oogje in het zeil te houden. Ziet u iets dat niet klopt, meldt dit dan via het gratis nummer: 0800-1545.

Kerstmarkt zoekt vrijwilligers

Op zaterdag 15 december wordt voor de vierde maal de Charloise Kerstmarkt gehouden. Stichting Blommenfesteijn, die de Kerstmarkt organiseert, is nog op zoek naar mensen die een handje willen helpen.

Op zaterdag 15 december wordt het historisch gedeelte van Oud-Charlois rondom de Charloisse Kerksingel omgetoverd tot een sfeervolle Kerstmarkt, met tal van activiteiten, zoals optredens van straatartiesten, een Apres Ski Feest en een concert in de Oude Kerk.

Hoewel, omgetoverd? Voor de Kerstmarkt moet Stichting Blommenfesteijn heel wat werk verzetten. En hiervoor is men op zoek naar vrijwilligers die een handje willen helpen. Zoals met de opbouw (vrijdag 14 december vanaf 9.00 uur), het afbreken (zondag 16 december van 12.00 tot 16.00 uur) of op de dag zelf (tussen 7.00 en 23.00 uur). Alle soorten hulp zijn welkom: zoals voor het betere sjouwwerk, verkeersbegeleiders, toezichthouders op de markt, schoonhouden van het terrein / straat, catering of hand- en spandiensten op verzoek van organisatie.

Interesse? Neem contact op Maayke Scheerman, telefoon 06 17690944 of per email : scheerman98@gmail.com

Voor meer informatie over de kerstmarkt: www.kerstmarktcharlois.nl

Nieuwe Klussendienst zoekt coördinator

Vier zorgcentra voor ouderen in de deelgemeenten Charlois en Feijenoord hebben het plan opgevat een Klussendienst te starten voor ouderen die zelfstandig wonen in de beide deelgemeenten. Voor deze nieuwe klussendienst, die gaat draaien met vrijwilligers, wordt nu een (vrijwillige) coördinator gezocht.

Voor ouderen die zelfstandig wonen kunnen relatief kleine problemen, zoals een lekkende kraan of een klemmende deur, grote zorgen worden. Zeker als er weinig of geen familie is of als die het te druk hebben of te ver weg wonen. Professionele hulp is duur voor ouderen met een smalle beurs. Wat te doen?

Klussendienst in oprichting

Om in de nood te voorzien is vanuit de zorgcentra Simeon en Anna, Joachim en Anna, Maasveld en Dorpsveld het idee ontstaan om voor de deelgemeenten Feijenoord en Charlois een klussendienst voor thuis wonende ouderen op te zetten. Wij richten de dienst op en zorgen voor kantoorruimte, gereedschap, begeleiding en ondersteuning. Het eigenlijke klussen wordt door vrijwilligers gedaan, aldus Aad Hoekman, manager facilitaire dienstverlening. Het idee is een pool van vrijwilligers te vormen die ieder in hun eigen tijd af en toe een klusje bij ouderen thuis doen. Denk aan het vervangen van een peertje, het ophangen van een schilderij, het verplaatsen van een zwaar meubelstuk, het maaien van het gras. Alle denkbare klusjes in en rond het huis.

Vrijwilliger worden?

Allereerst is een coördinator nodig voor zon 18 uur in de week. (of twee, ieder voor ongeveer 9 uur) Hij of zij moet sociaal vaardig zijn, goed kunnen plannen en affiniteit met ouderen hebben.

Interesse? U kunt zich hiervoor aanmelden via telefoonnummer 4932200 (vragen naar de heer Ger Sens)

Inschrijving 15^e Charlois Kunstfestival geopend

Al voor het 15e jaar biedt het Charlois Kunstfestival een podium aan iedere amateur die bezig is met muziek, zang, dans, beeldende kunst en literatuur. Het festival wordt gehouden op zondag 10 februari 2008 in Lokaal Cultuur Centrum Larenkamp, Slinge 303 in Zuidwijk. De inschrijving voor deelname aan muziek en dans, beeldende kunst of gedichten/verhalen is geopend!

Muziek en Dans

Het grote en kleine podium van de Larenkamp biedt amateurs uit groot Rotterdam de mogelijkheid op te treden treden voor een groot publiek. Het Kunstfestival biedt ruimte aan alle muziekvormen; klassiek, pop, country, jazz, salsa, hiphop, etc, Of u nu solo speelt, zingt, danst of lid bent van een orkest, band of koor. . Ook de zgn. wereldmuziek en dans - is van harte welkom.

Beeldende Kunst

Iedere amateur-kunstenaar kan een werk in zenden en meedingen naar de jaarlijkse Kunstprijs van het festival. De prijs wordt tijdens het middagprogramma in de grote zaal uitgereikt. Schilderijen, tekeningen, foto, grafiek e.d. zijn welkom. Helaas is vanwege de beschikbare ruimte driedimensionaal werk niet mogelijk. De ingeleverde werken worden op zaterdag 9 en zondag 10 februari 2008 geëxposeerd in de Larenkamp. Daarna verhuist de expositie voor een paar weken naar Huize Slingedael.

Gedichten/Verhalen

Amateur dichters en schrijvers kunnen een gedicht of kort verhaal in zenden en eventueel dit (na goedkeuring van een deskundige jury) tijdens het festival zelf voorlezen. Een gedicht mag uit max. 40 regels bestaan - het verhaal uit maximaal twee A4tjes (enkelzijdig getikt).

De organisatie van het Charlois Kunstfestival is in handen van de Stichting Charlois Kunstfestival.

Het festival staat open voor alle soorten amateurkunst en de organisatie verwacht veel inschrijvingen. Aan het vorige festival deden 500 deelnemers mee en kwamen er 2500 bezoekers. Het programma is veelzijdig en de toegang is gratis. De inschrijving sluit op 19 januari 2008.

Inschrijfformulieren zijn in Charlois af te halen bij:
* LCC/Wijkgebouw Larenkamp, Slinge 303

* Deelgemeentekantoor Charlois, Boerhaavestraat 11

Verder is het af te halen bij de deelgemeenten Feijenoord, Hoogvliet en IJsselmonde en bij de gemeenten Albrandswaard en Barendrecht.

Dierengezondheidscentrum geopend

Op zaterdag 10 november opende wethouder Dominic Schrijer in aanwezigheid deelraadsvoorzitter Dick Lockhorst het nieuwe Dierengezondheidscentrum in Pendrecht. Met een fluitsignaal riep hij een heuse sneeuwuil, die de sleutel vervolgens keurig bij de wethouder kwam afleveren. In het pand aan de Sliedrechtstraat 28-30 zijn een dierenkliniek, een trimsalon en een dierengedragscentrum gevestigd. Het Dierengezondheidscentrum is tot stand gekomen met behulp van de Kansenzonesubsidie, een regeling waarbij ondernemers een deel van hun investeringen gesubsidieerd krijgen.

Ter gelegenheid van de opening werd de buurt werd getrakteerd op een open dag, waarbij vooral de aanwezige kameel veel bekijks trok.


---

Laurenspenning voor Anneke de Goede

Op donderdag 8 november is de Laurenspenning uitgereikt aan Anneke de Goede. De Laurenspenning wordt sinds 1959 ieder jaar uitgereikt aan personen als waardering voor de wijze waarop zij zich hebben ingezet voor de Rotterdamse samenleving op het gebied van kunst en cultuur. Vooral de mate waarin zij anderen hebben geïnspireerd is aanleiding tot het verlenen van deze onderscheiding.

Anneke de Goede is initiatiefnemer van Stichting Cleo-Patria die multiculturele vrouwenhuizen heeft ontwikkeld in verschillende deelgemeenten, waaronder Charlois, en projecten met daklozen, zwerfjongeren en andere kansarmen in de maatschappij.

(Drugs)overlast? Bel het Meldpunt!

Misschien heeft u als bewoner wel eens te maken met overlast. Bijvoorbeeld overlast van drugsgebruikers of coffeeshops. Ook kunt u overlast ondervinden van onrechtmatige bewoning of illegale (kamer)verhuur.

De deelgemeente Charlois wil deze vormen van overlast aanpakken. Daarom kunt u uw klachten hierover al een aantal jaren doorgeven via het Meldpunt (drugs)overlast en onrechtmatige bewoning van de deelgemeente Charlois.

Het Meldpunt is bereikbaar via telefoonnummer: 010 481 47 91 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur, buiten kantooruren kunt u inspreken op het antwoordapparaat), of via e-mail:
meldpunt@charlois.rotterdam.nl (24 uur per dag).

Uw melding wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Misdaad anoniem melden

Als u informatie heeft over criminele activiteiten en u wilt dit anoniem melden, dan is er sinds enige tijd de Meld Misdaad Anoniem-lijn. Meld Misdaad Anoniem (kortweg M.) is de landelijke tiplijn waar mensen anoniem informatie kunnen geven over ernstige misdrijven. Het gratis nummer 0800-7000 is bereikbaar van 10.00 tot
22.00 uur (7 dagen per week).

Deze lijn is in het leven geroepen als aanvulling op de bestaande mogelijkheden om misdrijven te melden en is speciaal bedoeld voor mensen die om een of andere reden anoniem willen blijven, bijvoorbeeld omdat zij de dader kennen of omdat de dader hen kent. Meld Misdaad Anoniem garandeert 100% anonimiteit.

Wie een ernstig misdrijf meldt bij M helpt de politie én helpt meteen de eigen woonplaats een stukje veiliger te maken.

Meer informatie op: www.meldmisdaad.nl