Senternovem


13-11-2007 | Educatief beursspel Markt voor Vrede 2.0

Scholieren verdiepen zich in vredesproces en wederopbouw in Darfur

Het succesvolle online aandelenspel Markt voor Vrede krijgt een vervolg: Markt voor Vrede 2.0, met als thema vrede en ontwikkeling in Darfur. Hiermee stimuleert vredesorganisatie Euro's voor Vrede middelbare scholieren om zich te verdiepen in de werking van een aandelenmarkt en in maatschappelijke vraagstukken rondom wederopbouw in een conflictgebied. Gedurende vier weken handelen jongeren in aandelen in de verwachting van Nederlanders over het vredesproces in Darfur. Markt voor Vrede 2.0 vindt in februari en mei 2008 plaats op diverse middelbare scholen in Nederland.

Euro's voor Vrede heeft een educatief beursspel over conflictengebieden en vredesopbouw ontwikkeld. Deze online termijnmarkt koppelt een aandelenmarkt aan een maatschappelijk debat. Het idee doet denken aan een initiatief van het Pentagon, dat in 2003 een termijnmarkt voor politieke risico' s ontwikkelde. Op de markt zou men onder meer kunnen handelen in de kans dat het koningshuis van Jordanië omvergeworpen werd. De plannen maakten een storm van kritiek los, waarna het plan werd afgeblazen.

Scholier wordt vier weken handelaar
In februari en in juni 2008 gaan middelbare scholieren handelen in de verwachting van de Nederlandse bevolking over het vredesproces in Darfur: hoeveel procent van de Nederlanders zal bij sluiting van de markt vinden dat Nederland meer geld moet uittrekken voor de ontwikkeling van Darfur? Aan de hand van de peilingen en nieuwsberichten zullen de scholieren vier weken lang handelen in dit educatief beursspel. Het nieuws over Darfur in de gaten houden, slim handelen in de aandelen en het goed beantwoorden van de dagelijkse quizvraag, leveren credits op. Wie de juiste aandelen van de slotpeiling in handen heeft, krijgt extra credits. Voor de beste deelnemers en school zijn er prijzen.

Spelenderwijs inzicht in vredesproces
Met Markt voor Vrede 2.0 worden scholieren op een aansprekende wijze gestimuleerd om zich te verdiepen in ontwikkelingen in een conflictgebied. Leerlingen krijgen met het beursspelspelenderwijs inzicht in de werking van een aandelenmarkt en in maatschappelijke vraagstukken als `de complexiteit van wederopbouw in een conflictgebied' en `hoe komt de publieke opinie tot stand'.De markt wordt aangevuld met een kant-en-klaar praktische opdracht, een scholentour met bekende gastsprekers zoals oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking en voormalig VN gazant Jan Pronk, e-uitwisseling met scholieren uit Sudan en enkele serious games. Markt voor Vrede 2.0 kan door docenten economie en maatschappijleer gebruikt worden als lesstof of vakoverstijgende project en sluit goed aan bij praktijk onderwijs en zelfstandig leren.

Succesvolle eerste markt
Markt voor Vrede 2.0 volgt na de succesvolle eerste editie van het project dat op 8 januari 2007 werd gelanceerd. Ruim 750 enthousiaste jongeren handelden vijf weken lang in de vraag: hoeveel procent van de Nederlanders zal op 16 februari 2007 verwachten dat de wederopbouw van Uruzgan het komende anderhalf jaar op gang komt? Beste handelaar Herman van der Heden won een ASN spaarrekening met een krediet van 500 euro. Beste school werd het Stedelijk Gymnasium Leiden. De school won de première van Breekbaar Nieuws, een multimedia voorstelling van Gijs Wanders over Afghanistan. Speciale gasten waren minister Verhagen en minister Van Middelkoop aan wie de leerlingen kritische vragen stelden over de Nederlandse missie in Uruzgan.

Markt voor Vrede 2.0 wordt ondersteund door NCDO, Oxfam Novib en Stichting Vluchteling. De organisatie is momenteel in volle gang. Vanaf 1 december kunt u meer informatie lezen op www.marktvoorvrede.nl .

Scholen kunnen zich nog aanmelden voor deelname door contact op te nemen met Marjolein de Haan via marjolein@eurosvoorvrede.nl.