Gemeente Gouda


Scharen versieren voor 50-jarig jubileum Gouda-Solingen (13-11-2007)

De vriendschapsband tussen Gouda en haar zusterstad Solingen bestaat vijftig jaar. Ter gelegenheid daarvan zijn zeven levensgrote stalen scharen van Solingen naar Gouda getransporteerd. De 1.80 meter hoge scharen zijn nu nog kaal, maar dat gaat niet lang meer duren. Leerlingen van de basisschool zijn namelijk hard bezig om de scharen te versieren. Vanaf 11 december zijn ze te bewonderen op de hoek van de Kleiweg/Turfmarkt. Daar maken ze vervolgens onderdeel uit van Gouda bij Kunstlicht.

Scharen
In Solingen zijn ze een begrip: de scharen die door de hele stad te zien zijn. Versierd door verschillende kunstenaars, vormen ze een vrolijke afwisseling in het Solingse straatbeeld. Burgemeester Wim Cornelis: Gouda krijgt een schaar aangeboden door Solingen ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum. Deze schaar symboliseert onze goede band: twee onderdelen die in combinatie met elkaar leiden tot een nuttig instrument, ofwel een bijzondere band. De gemeente wilde hiermee dan ook graag iets extras doen. Dat heeft geleid tot de aanschaf van zeven scharen die worden versierd door leerlingen van de Goudse basisscholen.

Ontwerpen
Vanuit de Brede School zijn alle basisscholen benaderd om zich op te geven voor dit project. Er zijn zeven scholen uitgeloot. Per school zijn vier ontwerpen binnengekomen. Uit alle inzendingen zijn er veertien gekozen: twee ontwerpen voor iedere schaar (voor- en achterkant). De leerlingen hebben allerlei elementen in de ontwerpen verwerkt: van stroopwafels tot gatenkaas en van zwaarden tot vlaggen. De burgemeesters van Solingen en Gouda onthullen op dinsdag 11 december het resultaat.

Vijftig jaar
Na de tweede Wereldoorlog werden tussen vele West-Europese gemeenten contacten gelegd met als doel de West-Europese samenwerking te versterken en de Europese gedachte te bevorderen. Ook bij de gemeente Gouda ontstond na de wederopbouw de wens om weer een wijdere blik op het buitenland te krijgen. De meest aangewezen manier was het aangaan van vriendschapsbanden met steden van ongeveer dezelfde grootte. Zo is vijftig jaar geleden de vriendschap tussen Solingen en Gouda ontstaan.