Gemeente Nijmegen

Zilveren Waalbrugspeld voor Arjan Tien

14/11/2007

De heer H.J.C. Tien (39) heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt voor het Nijmeegse culturele leven als dirigent van onder meer het Symfonieorkest Nijmegen.

Arjan Tien is in november 2007 10 jaar dirigent van Symfonieorkest Nijmegen. Onder zijn leiding is het orkest uitgegroeid van een kamerorkest naar een groot symfonieorkest, dat in de gehele regio naamsbekendheid heeft gekregen. De vaste complete bezetting van ± 60 leden wordt, zo nodig, aangevuld met gastspelers. Het orkest kan een breed symfonisch repertoire spelen. De programmering biedt veel afwisseling: van de klassieken tot de modernen, van Mozart tot Sjostakovitsj. Afwisselend is ook de keuze van solisten: niet alleen gevestigde namen zoals Quirine Viersen, Miranda van Kralingen en Ronald Brautigam, maar ook jong Nederlands talent.

In de afgelopen tien jaar zijn er markante muzikale momenten ontstaan, waaraan Arjan Tien als artistiek inspirator veel heeft bijgedragen. De jaarlijkse herdenkingsconcerten op 4 mei, de kerstmatinees op tweede kerstdag in de St. Stevenskerk, een aantal carnavalsconcerten in De Vereeniging en een driejaarlijkse concertante opvoering van een bekende opera. Daarnaast was het orkest onder zijn leiding een veel gevraagde partner voor jubilerende organisaties en instellingen, waaronder de Nijmeegse brandweer en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Kortom: tijdens het dirigentschap van Arjan Tien is Symfonieorkest Nijmegen een belangrijke pilaar in het Nijmeegse culturele leven geworden.

Op dinsdag 13 november om 20.15 uur werd de Zilveren Waalbrugspeld uitgereikt door loco-burgemeester Lenie Scholten.