FNV

14-11-2007 'Lage instroom WIA papieren succes'

De ervaringen die bij het FNV-meldpunt WIA binnen komen bevestigen het beeld dat het aan de slag helpen en houden van gedeeltelijk arbeidsgeschikten moeizaam van de grond komt. De lagere instroom in de WIA - sinds vorig jaar de nieuwe WAO - is vooralsnog een papieren succes.

Dat stelt projectleider Karin Sengers van de vakcentrale FNV. "De 260 enquêtes die tot nu toe zijn ingevuld laten het leed achter de kille statistieken zien. De menselijke maat is zoek. Gedeeltelijk arbeidsongeschikten zitten al snel in het verdomhoekje."

De schrijnendste verhalen komen van mensen die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn. Deze groep heeft geen recht op wat voor arbeidsongeschiktheidsuitkering dan ook. De centrale werkgeversorganisaties beloofden daarom bij de invoering van de WIA deze mensen zoveel mogelijk aan de slag te houden of te begeleiden naar ander werk.

Sengers: "Iemand meldde dat hij na ziekte door een bedrijfsongeval een beroep moest doen op de WIA. Hij werd door het UWV minder dan 35 procent arbeidsongeschikt verklaard. Deze meneer verloor uiteindelijk zijn baan. De werkgever kwam er vanaf met een boete van de arbeidsinspectie schandalig."

Volgens Sengers is het tijd voor een drastische ommezwaai. "De WIA zit potdicht. Uitgangspunt van de WIA is dat alleen mensen die niets meer kunnen nog recht hebben op een uitkering en dat de rest zoveel mogelijk aan de slag blijft. De lage instroom wordt door sommigen verkocht als een succes, maar daar is geen sprake van als gedeeltelijk arbeidsgeschikten gewoon ontslagen worden. Werkgevers moeten zich aan hun woord houden."

Mensen die ervaring hebben met de nieuwe WIA kunnen nog tot en met vrijdag hun verhaal kwijt via www.fnv.nl/meldweek