GroenLinks

Fiscus moet Sporttoeslag uitkeren in strijd tegen overgewicht

14 november 2007

In Nederland keert de belastingdienst al een huurtoeslag en een zorgtoeslag uit. GroenLinks pleit vandaag voor de invoering van een Sporttoeslag. De sporttoeslag is een tegemoetkoming voor de sportcontributies en een forfaitair bedrag aan sportbenodigdheden, die volwassenen en hun kinderen ontvangen uit de lagere inkomensgroepen.

De aanval op overgewicht moet harder worden ingezet, zo stelde recent de voorzitter van het Convenant Overgewicht Paul Rosenmöller. Overgewicht dreigt in Nederland epidemische vormen aan te nemen. Op dit moment is bijna de helft van de volwassen te dik (46,5% in 2006). Van de kinderen is 15% te dik. De verwachting is dat dit zal stijgen naar 1 op de 4 kinderen in 2015. Zeer onrustbarend is dat overgewicht bij mensen uit de lagere inkomensgroepen drie (!) keer zo groot is als bij hogere inkomensgroepen.

Overgewicht leidt tot ernstige gezondheidsklachten en hoge maatschappelijke kosten. De groei in overgewicht wordt niet eens zo zozeer veroorzaakt doordat mensen steeds meer calorieën tot zich nemen, maar omdat er collectief veel minder bewogen wordt. Naast beïnvloeding van voedingspatronen is het daarom cruciaal dat mensen weer meer aan het bewegen gaan. Dat geldt in het bijzonder voor volwassen en kinderen uit gezinnen met delaagste inkomens. Een tegemoetkoming in de kosten van het sporten kan voor hen persoonlijk een uitkomst zijn en de kosten voor de gezondheidszorg in de toekomst met honderden miljoenen euros drukken.

De fiscus keert een sporttoeslag alleen uit als er ookdaadwerkelijk contributie aan een sportclub wordt betaald. De toeslag wordt alleen uitgekeerd aan de lagere inkomensgroepen. De inkomensgrens ligt net als bij de huurtoeslag op inkomens tot 20.300 euro per jaar voor alleenstaanden en 27.575 euro voor gezinnen met kinderen. De toeslag wordt voorlopig gemaximeerd op 500 euro per jaar. De financiering van deze toeslag kan uit twee bronnen komen. Het zwaarder belasten van de hoogste inkomens of eventuele heffingen op zeer ongezonde producten.

GroenLinks verwacht dat de sporttoeslag meer volwassen en kinderen uit de lagere inkomensgroepen aanzet tot sporten. Zij hebben immers nog een forse achterstand ten opzichte van de hogere inkomens te overwinnen. Van de mensen met hogere inkomens sport al 75%, tegenover slechts 50% van de mensen met lage inkomens.

Kees Vendrik