PvdA Rotterdam


Fractie Deelgemeente Noord over rapport Ombudsman van Rotterdam

Wo 14 Nov 2007 - Kees Van Dongen
Fractie Deelgemeente Noord over rapport Ombudsman van Rotterdam

Ik ben geschrokken van het rapport. Je hoorde wel eens wat. Maar nu het keihard in 48 voorbeelden staat is het wel schrikken. Hadden wij de randvoorwaarden waarop de huisbezoeken mogen plaatsvinden beter in de gaten moeten houden?

Daarbij is de vraag, of het gemeentelijke protocol ( huisbezoeken door interventie team ) een lokaal tintje mag hebben.

Middels mijn motie in de Deelgemeenteraad Noord, gaat Noord de randvoorwaarden bespreken en hopelijk aanscherpen.

Bestrijden criminele aktiviteiten of overlast zijn nodig en rechtvaardigen natuurlijk de huisbezoeken. Maar bestrijden van sociale problematiek, kan niet op een manier, waar het rapport melding van maakt. Respect voor mensen is het kernbegrip. Dat ging volgens het rapport welleens helemaal mis. Onderzocht door de ombudsman is, hoe in de praktijk het toe gaat bij de huisbezoeken door de interventie teams. Toezicht kan met of zonder aanleiding geschieden. Een huisbezoek zonder een aanleiding of een aanleiding wegens een sociale problematiek moet vooral onze aandacht krijgen. Daar moeten de randvoorwaarden scherp zijn. De vraag is of het gerechtvaardig is, dat er 8 mensen de woning binnen komen, terwijl bij sociale problematiek een 1 op 1 gesprek beter zou zijn.
Toezicht moet proportioneel zijn. Dat is niet van mij, maar een uitspraak van de centrale raad van beroep. Met 8 controle mensen zonder een aanleiding een woning binnengaan, kan niet proportioneel zijn. Huisbezoek na het aanvragen van een sociale uitkering, woonachtend in een hot spot buurt rechtvaardigt geen huisbezoek.

Waarom gaat de Eneco en woningbouw vertegenwoordiger eigenlijk mee op huiskontrole? Dat zijn toch geprivatiseerde bedrijven. Mag de bakker en de slager ( die ook nog een onbetaalde rekening hebben ) ook mee op huiscontrole? Het enkele gegeven, dat men tot een bepaalde groep behoort ( risico indeling ) rechtvaardigt geen huisbezoek.

Ik ben blij, dat in Noord de discussie voor een goede afweging is begonnen.