VVD


14-11-2007

"Spotten met royals moet mogen"

D66-europarlementariër Sophie in ´t Veld en VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert verbazen zich over de strafrechtelijke veroordeling van twee Spaanse cartoonisten wegens het beledigen van de Spaanse Kroon. De cartoonisten hadden de Spaanse kroonprins gebruikt voor een cartoon (onder aan persbericht bijgevoegd).

Zij stellen dat in heel Europa de persvijheid bewaakt moet worden. Hennis-Plasschaert: "Met een humoristische tekening in het kader van actuele gebeurtenissen is helemaal niets mis. De samenloop van omstandigheden in Spanje, nl. een koninklijke baby op komst en de introductie van een overheidspremie van 2.500 euro bij de geboorte van een baby, was de aanleiding voor de gewraakte cartoon. Enig relativeringsvermogen lijkt op z´n plaats. Het is mij volstrekt onduidelijk hoe deze strafrechtelijke veroordeling zich verhoudt tot de vrijheid van meningsuiting en pers."

In ´t Veld en Hennis-Plasschaert stelden zich ook pal achter de Deense cartoonisten die enkele maanden geleden onder vuur kwamen te liggen wegens het afbeelden van de profeet Mohammed in hun cartoons. "Satire, spotten en beledigen zijn nu juist kernelementen van de vrijheid van meningsuiting. Europa moet niet met twee maten meten. Spotten met Mohammed moet mogen, maar spotten met koninklijke familieleden ook. De strafrechtelijke procedures tegen Majesteitsschennis en godslastering moeten in de hele EU worden afgeschaft. De vrijheid van meningsuiting heeft voorrang, zelfs als een cartoon niet van goed smaak getuigt.", concludeert Sophie in ´t Veld.

De liberale europarlementsleden zijn van mening dat de kroonprins zich wel in een civiele procedure zou moeten kunnen verdedigen, maar een strafrechtelijke procedure zou voor dit soort zaken niet moeten worden toegepast.