Gemeente Langedijk


14 november 2007

Gemeente steunt "Na ons..."

Net als de buurgemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Harenkarspel participeert ook de gemeente Langedijk in het nieuwe theaterproject van de stichting Geestmer. In de productie `Na ons...' snijdt het artistieke team van Geestmer een bijzonder actueel thema aan. Klimaatverandering.

Het gaat niet goed met moeder aarde. IJskappen smelten. De waterspiegel stijgt. De ozonlaag vertoont steeds meer gaten. `Na ons...' wordt volgende zomer opgevoerd aan de rand van recreatiegebied Geestmerambacht en natuurgebied Kleimeer. In 2005 deed Geestmer van zich spreken met het succesvolle `Drijfkracht!', dat plaatsvond op het terrein van scheepswerf Houdt Moed in Broek op Langedijk. Was Drijfkracht! een lokaal project met een lichte regionale uitstraling, `Na ons...' gaat qua ambitie verder. "Het zou mij niet verbazen als de impact van deze bijzondere productie die van Drijfkracht! Ver overstijgt", blikt Geestmer-voorzitter Erica van As verwachtingsvol vooruit.

Het stuk wordt gespeeld door amateurs uit Heerhugowaard, Alkmaar, Langedijk, Harenkarspel en directe omgeving. De spelers worden geselecteerd op basis van audities. Het artistieke team bestaat uit Gert Fokkens (scenario), Harry Katstra (producent), Claudia van Rooy (regie), Marieke van Diepen (muzikaal leider) en creator Henk Kraaijenzank. De spelcast van `Na ons...' bestaat uit ongeveer vijfentwintig spelers. Voor acht tot tien personen zijn grote theaterrollen weggelegd. Totaal vraagt `Na ons...' een bühnebezetting van 150 acteurs, koorleden, figuranten en muzikanten. De werving van de 25 leden voor de spelcast is inmiddels gestart. In principe gaat het voorlopig alleen om de werving van de basis spelcast. Overige deelnemers kunnen al wel hun interesse tonen, maar de werkelijk selectie daarvan gebeurt op een later moment. `Na ons...' kent voor de amateurspelers grote uitdagingen. Door de professionele begeleiding krijgen zij de kans te groeien binnen hun talent.

Het (klimaat)thema doet 'zwaar theater' vermoeden. Maar dat valt mee. `Na ons...' gaat naar verwachting vooral als een belevenis voor toeschouwers de geschiedenis in.. Het stuk gaat op 21 augustus 2008 in première. Het aantal voorstellingen is voorlopig gesteld op tien. De (overdekte) tribune biedt plaats aan 400 tot 500 bezoekers. Auditieformulieren zijn te downloaden op www.geestmer.nl. Ook is op de website meer informatie te vinden over het project. De audities worden eind november/begin december gehouden. Half januari 2008 starten de repetities.