Gemeente Amsterdam



Definitief voorstel opsplitsing dienst Advies en Beheer

14 november 2007
-
Iris Reshef

Het college van B&W komt met een definitief voorstel voor de opsplitsing van de dienst Advies en Beheer (dAB). De verschillende dAB-onderdelen gaan over naar andere diensten. Door de opsplitsing worden zeventien fte's boventallig. Bij dAB werken ongeveer 400 mensen. De opsplitsing moet per 1 januari 2008 voltooid zijn. Voor de komende tien jaar wordt door deze maatregel een besparing van ongeveer 20 miljoen euro verwacht.

Bij dAB is een aantal organisatieonderdelen ondergebracht zoals Bureau Monumenten & Archeologie, Geo en Vastgoedinformatie, Materiaaldienst, Parkeergebouwen, het Amsterdamse Bos en Westpoortbeheer. dAB wordt nu op de volgende wijze opgesplitst:
* Bureau Monumenten & Archeologie gaat over naar de Dienst Milieu en Bouwtoezicht.
* Geo en Vastgoedinformatie gaat over naar de Dienst Persoonsgegevens.
* De Materiaaldienst gaat over naar de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer.
* Parkeergebouwen gaat over naar Stadstoezicht. * Het Amsterdamse Bos wordt ondergebracht bij de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling.

Westpoortbeheer valt uiteen in vier onderdelen. Boedelbeheer gaat over naar de Dienst Wonen, het Food Center gaat over naar het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam en Gladheidsbestrijding gaat over naar de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer. Haven Amsterdam gaat het beheer van het Westpoortgebied verzorgen.

Verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels (Bedrijven): "Het college realiseert zich dat de operatie gevolgen heeft voor de mensen die bij dAB werken en heeft de afgelopen periode gebruikt om die zoveel mogelijk te beperken. Voor de zeventien boventallige medewerkers wordt naar een passende functie elders binnen de gemeente gezocht."

Volgens de Ondernemingsraad van dAB biedt het opsplitsen van de dienst geen voordelen in vergelijking met het laten bestaan van dAB in zijn huidige vorm. Zouden die voordelen er al zijn, dan rechtvaardigt dit, aldus de OR, zo'n grote ingreep niet. Het college ziet deze voordelen wel en blijft daarom bij zijn voornemen de dienst op te splitsen.

Het collegebesluit wordt op 13 december in de raadscommissie behandeld en op 19 december in de gemeenteraad.