Gemeente Bernheze


Inventarisatie monumentale en waardevolle bomen

De gemeente Bernheze is er trots op een groene gemeente te zijn met een verscheidenheid aan kernen en landschappen en de daarbij behorende bomen. Bomen bepalen in belangrijke mate hoe de omgeving eruit ziet. Zij dragen bij aan de kwaliteit van de leefomgeving van mens, plant en dier. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom zorgen de vele bomen voor een gevarieerd beeld. Minder zichtbaar is dat bomen een belangrijke schakel zijn in ecologische processen.

Redenen genoeg om zuinig te zijn op de bomen. Daarom bestaat er een kapvergunningensysteem. Omdat de behoefte bestaat het aantal gemeentelijke regels te verminderen is bekeken of de regels voor het aanvragen van kapvergunningen vereenvoudigd kunnen worden. Daarom heeft de gemeente besloten met een lijst van monumentale en waardevolle bomen te gaan werken. Nadat die lijst is vastgesteld, is alleen voor die bomen nog een kapvergunning nodig. Andere bomen kunnen dan vrij gekapt worden.

In de bomenlijst worden bomen opgenomen die van nationaal en/of lokaal belang zijn en beschermd moeten worden. Het gaat om bomen met een hoge leeftijd en een bijzondere functie, schoonheid of zeldzaamheid. Ook herdenkingsbomen worden in de bomenlijst opgenomen.

De inventarisatie van de monumentale en waardevolle bomen wordt uitgevoerd door medewerkers van adviesbureau Alles over groenbeheer. De inventarisatie start in de week van 19 november 2007. Er wordt gekeken naar zichtbaarheid vanaf openbaar terrein, soort, leeftijd, standplaats en dergelijke. Om de plek van bomen op particulier terrein in te kunnen meten, is het nodig dat de medewerkers de betreffende tuinen kunnen betreden. Zij zullen daarvoor toestemming vragen aan de bewoners.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met de heer L. van Beusekom van de afdeling Civiel- en cultuurtechniek, telefoon (0412) 48 88 88, e-mail: l.van.beusekom@bernheze.org.