Senternovem


Nieuws

14-11-2007 | Dr. ir. Anke van Hal benoemd tot hoogleraar aan de TU Delft

Het College van Bestuur van de TU Delft heeft besloten mevrouw dr.ir. J.D.M. (Anke) van Hal met ingang van 1 november 2007 te benoemen als praktijkhoogleraar Sustainable Housing Transformation aan de faculteit Bouwkunde, afdeling Real Estate & Housing. Anke van Hal is in 1989 afgestudeerd aan de Faculteit Bouwkunde (Architectuur) en promoveerde daar in 2000 op het proefschrift The diffusion of environmental innovations in housing.
De afgelopen jaren heeft zij met haar eigen adviesbureau veel initiatieven genomen op het gebied van het duurzaam (ver)bouwen, heeft zij actief geparticipeerd in het maatschappelijk debat en veel gepubliceerd.
Het zoeken naar een balans tussen economische belangen en de belangen van mensen en milieu in de gebouwde omgeving vormt de rode draad in haar werk. Communicatie beschouwt zij hierbij als een belangrijk instrument. Om die reden startte zij met enige collega's het vakblad Duurzaam Bouwen, later Puur Bouwen, waarvan zij gedurende tien jaar hoofdredacteur was. Tevens nam ze het initiatief tot het consumententijdschrift Puur Wonen, dat zij eveneens leidde. Voor de faculteit Bouwkunde van de TU Delft is zij geen onbekende. Behalve dat zij aan deze faculteit studeerde en promoveerde is zij met grote regelmaat aan de faculteit verbonden geweest als deeltijdonderzoeker en gastdocent. In haar nieuwe functie zal zij zich specifiek richten op de actuele problematiek van bestaande woningen en wijken. Verlenging van levensduur vormt hierbij een belangrijk uitgangspunt. Zij zal haar werk aan de TUDelft combineren met haar werkzaamheden voor het Center for Sustainability van Business Universiteit Nyenrode. Aan deze universiteit verricht zij sinds voorjaar 2007 gedurende twee dagen per week onderzoek naar het creëren van een marktvraag naar duurzaam bouwen.