KPMG


Bouwsector boekt forse omzetstijging

14|11|07 - Dit blijkt uit het onderzoek 'Kengetallen in de bouw' dat KPMG jaarlijks uitvoert naar de prestaties van de grootste Nederlandse en Europese bouwondernemingen.

De Nederlandse bouwsector heeft vorig jaar de totale bedrijfsopbrengsten fors zien toenemen. In 2006 steeg de omzet van de Nederlandse hoofdaannemers tot 37 miljard euro, een toename van 10% ten opzichte van 2005. Net als in 2005 waren het vooral de bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw die de hoogste omzetgroei realiseerden. Vorig jaar steeg de omzet in deze sector tot 29,9 miljard euro, een stijging van bijna 9% ten opzichte van 2005. De omzetgroei bij de grond-, weg- en waterbouw bleef met bijna 5% enigszins achter. De totale omzet kwam vorig jaar uit op 7,4 miljard euro.

Hoewel de concurrentiedruk vorig jaar iets afnam als gevolg van de toegenomen vraag, blijft de scherpe prijsconcurrentie een belangrijk knelpunt in de bedrijfsvoering. In 2006 bedroegen de winstmarges sectorbreed gemiddeld 2,7%. De bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw scoorden met een marge van 2,9% hoger dan de bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw die uitkwamen op een gemiddelde van 2,1%.

Dit blijkt uit het onderzoek 'Kengetallen in de bouw' dat KPMG jaarlijks uitvoert naar de prestaties van de grootste Nederlandse en Europese bouwondernemingen. De grootste omzetstijging deed zich voor bij de Koninklijke BAM Groep NV. Zij realiseerde vorig jaar een omzettoename van 1,2 miljard euro, met name als gevolg van de overname van AM. Andere uitschieters waren Imtech NV en Koninklijke Volkers Wessels Stevin NV.

De nettowinst van de onderzochte bedrijven is vorig jaar met zo'n 250 miljoen euro toegenomen. Rekening houdend met een inflatiecorrectie van ongeveer 1% betekent dit een winststijging van ruim 28%. De rentabiliteit van het eigen vermogen die vooral in 2003 en 2004 onder druk stond door eenmalige lasten als gevolg van de bouwfraude en minder gunstige marktomstandigheden, vertoonde vorig jaar verder herstel.

De in 2005 ingezette stijging van het aantal medewerkers heeft zich vorig jaar doorgezet. Vergeleken met 2005 steeg het aantal medewerkers bij de onderzochte bedrijven met 4,1% tot 168.000. Met name in de burgerlijke en utiliteitsbouw herstelde de werkgelegenheid zich, in de grond-, weg- en waterbouw bleef het herstel nog uit. De personeelskosten per medewerker stegen met 3,7% tot 51.368 euro en de bedrijfsopbrengsten per medewerker tot 220.000 euro, een toename van 7% ten opzichte van 2005.

"De marktomstandigheden zijn voor de bedrijven vorig jaar verder verbeterd", constateert Jack van Rooijen van de branchegroep Building & Construction van KPMG. Van Rooijen: "De orderportefeuille groeide vorig jaar tot ruim 37 miljard euro, een stijging van 22% ten opzichte van 2005. Dit betekent dat de voorraad opdrachten vorig jaar voor het eerst iets hoger uitkwam dan de bedrijfsopbrengsten in een heel jaar. En ook de verwachtingen zijn positief, vooral voor de utiliteitsbouw."

KPMG verwacht dat de productie dit jaar verder zal aantrekken, met 7,5% groei in de nieuwbouw en 2,5% in de sector herstel en verbouw. Door de groeiende werkgelegenheid zal de leegstand van kantoren verder afnemen, hetgeen zal leiden tot investeringen in de kantoorsector. En ook de grond-, weg- en waterbouw zal dit jaar verdere groei laten zien. Om de geraamde productie te realiseren zal het totale aantal arbeidsjaren in de bouw dit jaar echter met 19.000 mensjaren moeten stijgen. Gezien de toenemende vergrijzing zal dit op de middellange termijn het grootste obstakel blijken voor verdere groei van de bouwproductie.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2007 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.