Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

14 november 2007

Willem Hendrik Gispen benoemd tot universiteitshoogleraar

Het college van bestuur heeft per 13 november 2007 prof.dr. Willem Hendrik Gispen benoemd tot universiteitshoogleraar bij de Universiteit Utrecht. Gispen is hoogleraar neurowetenschappen en was van april 2001 tot oktober 2007 rector magnificus van de Universiteit Utrecht. De Universiteit Utrecht kent nu negen universiteitshoogleraren die benoemd zijn wegens hun internationale kwaliteit en disciplineoverstijgende visie en uitstraling.

Willem Hendrik Gispen
Prof.dr. Willem Hendrik Gispen studeerde biologie in Utrecht en promoveerde daar in 1970 in de neurowetenschappen. Na postdoctoraal onderzoek in de Verenigde Staten, Italië en Zweden werd hij hoofd van de afdeling Moleculaire Neurobiologie aan de Universiteit Utrecht. In 1980 werd hij hoogleraar en in 1988 directeur van het Rudolf Magnus Instituut voor Neurowetenschappen. Van 1996 tot 1999 was hij decaan van de Faculteit Geneeskunde en vice-voorzitter van het UMC Utrecht. Hij volgde in april 2001 Harry Voorma op als rector magnificus van de Universiteit Utrecht.Gispen is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en de Academia Europaea en voorzitter van de Board of Editors van het European Journal of Pharmacology. Eerder was hij president van de Federation of European Neuroscience Societies. Willem Hendrik Gispen ontving voor zijn wetenschappelijk werk diverse onderscheidingen waaronder vijf eredoctoraten.

Universiteitshoogleraren

Het college van bestuur benoemt een zeer beperkt aantal wetenschappers van internationaal erkende topkwaliteit met disciplineoverstijgende visie en uitstraling tot universiteitshoogleraar. Een universiteitshoogleraar staat onder andere garant voor innovatief onderzoek en onderwijs, en kan hieraan in volledige vrijheid werken. Verder speelt de universiteitshoogleraar een profilerende rol in het academische en maatschappelijke debat. Eerder zijn in Utrecht tot universiteitshoogleraar benoemd: Frits van Oostrom, Paul Schnabel, Herman Philipse, Gerard van Koten, Peter van der Veer, Willem Albert Wagenaar, Elsken van der Wall en Willem Koops.

Meer informatie

Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht, (030) 253 2501, L.P.M.Koks@uu.nl