Gemeente Langedijk


14 november 2007

Langedijk is zeer groene gemeente

Langedijk is een zeer groene gemeente. Dat blijkt uit het `Beleids- en beheerplan groen 2008-2012', dat vorige week door het college is vastgesteld. Op dinsdag 13 november is het plan in de commissie Wonen, Werken en Verkeer (WWV) behandeld.

Langedijk verstedelijkt. Die conclusie dringt zich op door bouwprojecten als Twuyverhoek, Mayersloot-West 2 en Breekland. In werkelijkheid blijkt de gemeente echter nog steeds zeer groen, zeker vergeleken met gemeenten van vergelijkbare grootte. Uit het `Beleids- en beheerplan groen 2008-2012' blijkt dat Langedijk 172 hectare openbaar groen heeft. Dat komt neer op 115 m² openbaar groen per woning. Dat is per huis 40 m² meer dan de basisnorm van 75 m² per woning die in de Nota Ruimte is vastgelegd.

Uit een visuele kwaliteitsinspectie die eerder dit jaar is uitgevoerd, blijkt dat de kwaliteit van het openbaar groen in Langedijk wel een impuls kan gebruiken. De kwaliteit van 92 procent van de 14.000 bomen binnen de gemeentegrenzen is voldoende, maar de beplanting en het gras scoren over het algemeen minder.

`Laag tot midden'

Volgens een kwaliteitssysteem van het Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Weg- en Waterbouw (CROW) kan de kwaliteit van het openbaar groen in Langedijk door de bank genomen worden omschreven als `laag tot midden'. Het beleids- en beheerplan voorziet in een kwaliteitsimpuls, die er voor moet zorgen dat het kwaliteitsniveau van het openbaar groen over de hele linie wordt opgekrikt naar niveau `midden'.

Daar hangt een prijskaartje aan. In 2007 besteedt de gemeente EUR
1.442.996 aan het onderhoud van het openbaar groen. Als de gemeenteraad akkoord gaat wordt dat bedrag de komende jaren verhoogd tot EUR 2.280.628 in 2012.

Extra werk
Bij die verhoging moet worden aangetekend dat het areaal openbaar groen in Langedijk de komende jaren verder toeneemt. Ook in een nieuwe wijk als Twuyverhoek en een nieuw bedrijventerrein als Breekland komt immers openbaar groen. Ook de `groenbuffer' tussen Breekland en Oudkarspel en de nieuwe begraafplaats in Zuid-Scharwoude gaat de mannen en vrouwen van de `plantsoenendienst' extra werk bezorgen.