Stadsdeel Westerpark Amsterdam


Referendum herinrichting Domela Nieuwenhuis Plantsoen

Persbericht
Datum: 14 november 2007

De stadsdeelraad Westerpark heeft gisteravond ingestemd met de iets aangepaste plannen voor de herinrichting van het Domela Nieuwenhuisplantsoen in de Spaarndammerbuurt èn is akkoord gegaan met de vervolgstap voor een referendum over de herinrichting. Het verzoek hiervoor, met de benodigde handtekeningen van buurtbewoners, kreeg de voorzitter van de stadsdeelraad in Westerpark officieel op vrijdag 9 november van het referendumcomité. De plannen zijn iets aangepast naar aanleiding van een aangenomen motie.

Het Domela Nieuwenhuis plantsoen ligt, komend vanuit het centrum, aan het begin van de Spaarndammerstraat. Het stadsdeel Westerpark wil het plantsoen graag opknappen. De realisatie van gedeeltelijke bebouwing op het plantsoen levert middelen op waarmee het plantsoen op kwalitatief hoog niveau kan worden opgeknapt. De bebouwing betreft woningen, waaronder sociale huurwoningen en kleine starterswoningen voor de verkoop. Op de begane grond komt een publieksfunctie, zoals bijvoorbeeld een horecavoorziening. Het gedeelte dat onbebouwd blijft, moet een mooie groene entree naar de buurt worden.

Geen bebouwing
Het comité dat het verzoek voor een referendum heeft gedaan, wil liever geen bebouwing. Voorzitter van de stadsdeelraad Yanni van der Velde: Een verzoek voor een referendum dient gepaard te gaan met minimaal 250 handtekeningen. Deze hebben wij ontvangen. De stadsdeelraad heeft gisteravond besloten dat nu de volgende stap gezet mag worden om te komen tot een zogenaamd buurtreferendum. Daartoe moeten minimaal 1000 handtekeningen binnen 4 weken in de buurt worden verzameld. Over 6 weken zal het referendum dan weer op de agenda van de stadsdeelraad staan, waarbij de vraagstelling voor het referendum en de consequenties ervan aan de orde zullen zijn.