Provincie Limburg

Persberichten

Provincie steunt onderzoek naar effect paddestoelen op gezondheid Gedeputeerde Staten gaat onderzoek steunen naar het effect van paddestoelen op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Daarvoor kent zij een provinciale bijdrage van 110.075,- toe aan Stichting Innovatiecentrum Gezonde Voeding. De totale kosten van het project bedragen 386.750,-. Aan de toekenning van de Provincie is de voorwaarde verbonden dat het Europees uitvoeringsprogramma CERES 127.925,- co-financiert. Hierover neemt de CERES-stuurgroep op 15 november een besluit.

Het geld wordt gebruikt voor toegepast onderzoek naar het effect van paddestoelglucanen op het cholesterol- en bloedsuikergehalte van de mens. Uit onderzoek naar glucanen in andere natuurlijke gewassen zoals haver is namelijk gebleken dat de stof een verlagende werking heeft. Wanneer paddestoelglucanen eenzelfde positief effect hebben op het cholesterol- en bloedsuikergehalte, kunnen paddestoelen bijvoorbeeld gebruikt worden als industriële grondstof voor voedingssupplementen.

De doelstelling van het project is tweeledig: het wil de rentabiliteit van paddestoelen verhogen en daarmee een impuls geven aan productvernieuwingen in de regio Noord- en Midden Limburg. Daarnaast moet het project leiden tot de ontwikkeling van nieuwe, gezonde producten die een bijdrage kunnen leveren aan verbetering van de volksgezondheid.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd door de Universiteit Maastricht en Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Bij positieve resultaten vindt tevens marktstudie plaats naar de verwerking van de stof in cholesterol verlagende voedingsmiddelen op de consumentenmarkt. Dit moet uitwijzen in welke producten de werkzame stof kan worden verwerkt.

Het project is gestart op 27 augustus 2007 en loopt tot 1 september 2008. De verworven kennis zal via diverse communicatiekanalen (tijdschriften, vakbladen etc.) voor de hele sector/keten beschikbaar zijn.
Participanten zijn ICGV, Cox-Wijnhoven, Innerlife, Come BV, de Paddestoelerij, Horst Compost, Yagua BV, UM/Nutrim, Verenigde Rabobanken Horst Venlo Helden Venray.

Het project past binnen de doelstellingen die de Provincie Limburg tracht te realiseren in het kader van het Greenport cluster binnen het Programma 'Innoveren in Limburg'.

14-11-2007 11:48