GroenLinks

Spoeddebat moet meer toezicht op vastgoedmarkt afdwingen

14 november 2007

GroenLinks wil een spoeddebat over de mogelijke grootschalige malversaties op de Nederlandse vastgoedmarkt. De FIOD heeft in samenwerking met het openbaar ministerie dinsdag 13 november maar liefst 54 locaties doorzocht. Aanleiding voor deze actie is de sterke verdenking van corruptie bij vastgoedbeleggingen.

Door te sjoemelen met taxaties zouden betrokkenen - (ex-)medewerkers van vastgoedhandelaars, notarissen en pensioenfondsen - tientallen miljoenen euros achterover gedrukt hebben. Uiteindelijk krijgen particuliere beleggers en/of gepensioneerden daarvoor de rekening gepresenteerd. GroenLinks wil weten hoe lang dit soort praktijken al spelen, of er zicht is op de totale omvang van dit soort ernstige malversaties en of het toezicht op de vastgoedmarkt wel voldoende gegarandeerd is. Ook moet duidelijk worden wat de precieze betrokkenheid van medewerkers van pensioenfondsen is geweest.

GroenLinks wil dat het kabinet meer werk maakt van het toezicht op de vastgoedhandel en vraagt zich af of de handel in en taxatie van vastgoed niet transparanter gemaakt kan worden.

Ineke van Gent