Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


14 nov 2007

Kabinet wil met Integratienota polarisatie halt toeroepen

De werelden van autochtonen en allochtonen zijn veel te veel van elkaar gescheiden, wat leidt tot een groeiend gevoel van onbehagen. Het kabinet onderstreept in de Integratienota 2007-2011, die gisteren aan de Tweede Kamer is aangeboden, de urgentie om deze toenemende polarisatie een halt toe te roepen.

Veel autochtone Nederlanders ervaren vooral de toenemende zichtbaarheid van de islam als bedreigend. Het gevoel van onveiligheid wordt versterkt door de radicalisering die zich onder een beperkt deel van de moslims voordoet. Maar veel niet-westerse allochtonen voelen zich niet geaccepteerd als burger van onze samenleving, hoezeer ze zich daar ook voor inspannen.

De Integratienota 2007-2011 heeft als uitgangspunt: Zorg dat je erbij hoort! Daarmee wijst het kabinet op verantwoordelijkheden maar ook op verplichtingen. De komende jaren ligt de focus op veiligheid, het aanspreken van burgers op gemeenschappelijke belangen, de rechten én plichten, en actief burgerschap. De maatregelen hiertoe zijn opgenomen in het actieplan van de Integratienota.