Gemeente Edam-Volendam

Natuurparkbestemming Zuidpolder in stand gelaten!

Op 1 november jl. vond de rechtszitting plaats en nog geen 2 weken later heeft de Raad van State al uitspraak gedaan. Kennelijk was het voor de Raad van State een duidelijke zaak. Voor het eerst heeft de Raad van State een voor de gemeente Edam-Volendam positieve uitspraak gedaan inzake de Zuidpolder, door het goedkeuringsbesluit van de Provincie Noord-Holland van december 2006 in stand te laten.

Het betreft de strook grond langs de dijk die dwars door het woongebied en de Keetzijde heen zal gaan lopen. Die strook grond, alsmede een park tussen de toekomstige bebouwing aan de Keetzijde, de Molenbuurt en het nieuw te realiseren woongebied, heeft thans onherroepelijk de bestemming "Natuurpark". Het natuurpark zal een belangrijk onderdeel van de Zuidpolder worden.

De argumenten tegen de goedkeuring die door de appellanten werden aangedragen zijn ongegrond verklaard. Dit is voor de gemeente een stap in de goede richting om tot de ontwikkeling van de Zuidpolder te kunnen komen.

De eerste herziening van het bestemmingsplan die betrekking heeft op het grootste gedeelte van het gebied ten behoeve van woningbouw, ligt thans bij de Provincie ter goedkeuring. Naar verwachting zal deze goedkeuring in het voorjaar van 2008 komen, waarna wederom beroep op de Raad van State open staat. Het college van burgemeester en wethouders hoopt uiteraard dat het zover niet hoeft te komen.