Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Beste school bezoekt het KNMI
Globe aërosolenproject
14 november 2007 - Leerlingen van het Christiaan Huygens college uit Eindhoven hebben de meeste metingen verricht voor het GLOBE aërosolenproject. Om dat te vieren en voor een workshop en presentatie van OMI zijn de leerlingen donderdag te gast bij het KNMI in De Bilt.

Het project richt zich op het verzamelen van meetgegevens die nodig zijn voor validatie van de aërosolgegevens boven Nederland, gemeten door het Nederlands-Finse satellietinstrument Ozone Monitoring Instrument, dat in de ruimte is aan boord van de NASA satelliet Aura. OMI, waarover het KNMI de wetenschappelijke leiding heeft, meet een groot aantal stoffen die bepalend zijn voor luchtkwaliteit, waaronder ozon, stikstofdioxide en aerosolen. Bij satellietmetingen is het van belang dat de kwaliteit getoetst wordt door vergelijking met onafhankelijke andere metingen, bijvoorbeeld vanaf de grond, zoals de scholierenmetingen tijdens dit meetproject.

Onderzoek heeft aangetoond dat de scholierenmetingen van goede kwaliteit zijn. De scholieren en hun docenten worden door het KNMI getraind en begeleid. De metingen worden gedaan binnen het GLOBE aërosolen project van het KNMI en SME Advies. Zo leveren de leerlingen een bijdrage aan het klimaatonderzoek van het KNMI.

Eerste uitgave: 14-11-07