Gemeente Hilversum

Gemeente Hilversum komt brandweermannen tegemoet

14 november 2007
Op 1 januari 2006 hebben vijf brandweermannen gebruik gemaakt van het zogenaamde Functioneel leeftijdsontslag (FLO). Dat betekent dat zij vervroegd zijn uitgetreden. Afgesproken werd dat zij er financieel niet op achteruit zouden gaan. Echter, na enkele maanden werd duidelijk dat dit wel het geval was en dat dit in sommige situaties zelfs opliep tot EUR 150,--. Ook andere gemeenten in Nederland zijn hiermee geconfronteerd. Landelijk wordt naar een oplossing gezocht. Tot op heden is deze nog niet gevonden. Om die reden heeft de gemeente Hilversum er voor gekozen om vooruitlopend op de landelijke oplossing de brandweermannen voor een periode van vijf jaar EUR 500,-- netto per jaar toe te kennen.

De oplossing die landelijk gezocht wordt, maakt onderdeel uit van de CAO onderhandelingen voor het gemeentepersoneel. Deze onderhandelingen zijn nog niet afgerond. "Ik wilde er niet meer op wachten. Onze brandweermannen wachten inmiddels al twee jaar op een oplossing. Die hebben we ze nu geboden voor de komende vijf jaar", geeft wethouder personeelszaken Karin Walters aan.

De regeling is exclusief voor deze groep. Brandweermannen die nu kiezen voor FLO weten dat er een mogelijke teruggang in salaris is. Dit kunnen zij meenemen in de afweging om te kiezen voor FLO.