Algemene Inspectiedienst (AID)

Aandacht AID op verboden gewasbeschermingsmiddelen

14-11-2007

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat in de komende periode strenger toezien op de verkoop en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Per 1 januari 2008 is verkoop én gebruik van een aantal middelen verboden. Door de verkoop in de gaten te houden wil de AID onder meer hamsteren en gebruik van deze gewasbeschermingsmiddelen na 1 januari 2008 voorkomen. In het nieuwe jaar treedt de dienst streng op tegen deze, dan illegale producten.

Een aantal gewasbeschermingsmiddelen is vanaf 30 juni 2007 niet meer toegelaten in ons land. Hierin zitten namelijk stoffen die niet meer in de Europese Unie mogen worden toegepast. Vanwege het belang voor de landbouw (daarom heten de middelen in vaktaal `essential uses') en het gebrek aan goede alternatieven mogen deze gewasbeschermingsmiddelen nog tot 31 december 2007 worden verkocht en gebruikt. Hierdoor heeft de sector tijd gekregen om naar legale alternatieven te zoeken.

Vanaf 1 januari 2008 zijn de volgende middelen definitief verboden: Mitac (werkzame stof amitraz); Scomrid Aerosol (werkzame stof azaconazole); Birlane Granulaat, Birlane Strooimiddel en AA Fleur Granulaat (werkzame stof chloorfenvinfos); Purivel en Dosanex (werkzame stof aldicarb) en middelen met de werkzame stof zilvernitraat. Deze laatste middel was vrijgesteld in de Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen.
Alleen voor de media. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter van de AID, 045-5466223 of 06-48132318.