Provincie Noord-Holland

Datum

14-11-2007

Onderwerp

Forse investering regionaal openbaar vervoer Zuidas

Katja Grevers

Gedeputeerde Staten stellen aan Provinciale Staten voor 75 miljoen te investeren in het regionaal openbaar vervoer in de Zuidas. Basis voor dit besluit is dat de prospectus van de Zuidas Onderneming voldoet aan de voorwaarden die de provincie had gesteld aan de kwaliteit van de openbaar vervoer terminal. Hiermee is er volgens GS geen beletsel meer om de subsidie te verstrekken. Voorwaarde is wel dat de gemeente Amsterdam en het Rijk de prospectus begin 2008 zonder grote wijzigingen vaststellen.

Voorwaarde voor de subsidie was dat de bijdrage geïnvesteerd moest worden in een herkenbaar openbaar vervoerproject, namelijk de openbaar vervoer terminal. Op basis van de huidige informatie vinden GS de tijd nu rijp om de investering voor te leggen aan Provinciale Staten. De OV-terminal wordt een kwalitatief goed openbaar vervoer knooppunt voor alle vormen van openbaar vervoer. Niet alleen voor metro en trein, maar ook voor de tram en bus. Voordeel is dat ook regionale buslijnen hierop kunnen aansluiten en ook met de fietser en voetganger op een goede manier rekening is gehouden , aldus verantwoordelijk gedeputeerde Mooij van Verkeer en Vervoer. Het feit dat de terminal ook een bovengronds station heeft voor tram, bus en taxi en dus niet geheel ondergronds is, komt bovendien de aantrekkelijkheid voor de openbaar vervoer reiziger ten goede.

Voorwaarden
Belangrijke voorwaarden voor de provincie waaraan nu is voldaan zijn onder andere de kwaliteit van de OV-Terminal voor de reiziger zelf: veilige, duidelijke en, qua afstand, korte looproutes tussen de verschillende openbaar vervoer systemen, voldoende verbindingen tussen de verschillende niveaus van de terminal en voldoende stallingsmogelijkheden voor de fiets. Maar ook is er extra aandacht voor de kwaliteit van het onderdeel bus binnen de OV-terminal: een centrale ligging, zichtbaarheid, overkappingen en wachtruimtes, en voldoende aantal busplaatsen. Voor dat onderdeel is nog niet alles ingevuld, omdat er een relatie bestaat met de ontwikkeling van het tramnet in de Zuidas en de vastgoed-ontwikkeling, maar de ambitie spreekt GS aan.
Het voorstel van Gedeputeerde Staten wordt naar verwachting in december door Provinciale Staten behandeld.