Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 9 en 13 november 2007

Het college van burgemeester en wethouders

Op vrijdag 9 en dinsdag 13 november 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Vrijdag 9 november:

Grondexploitatie uitbreiding Moordrechtflat

Ballast Nedam bouw bv heeft in samenwerking met woningcorporatie SGBB, eigenaar van de Moordrechtflat een plan ontwikkeld voor uitbreiding van de bestaande ouderenhuisvesting met 136 bereikbare en goedkope huurwoningen voor senioren en 2200 m2 praktijk of kantoorruimte voor sociaal medische doeleinden. Dit plan voldoet aan de gemeentelijke beleidsdoelstellingen inzake het creëren van betaalbare huurwoningen voor ouderen en het realiseren van voorzieningen in het kader van de woonzorginfrastructuur. Om het plan te realiseren dient Ballast Nedam twee percelen grond te verwerven van de gemeente.

Het college heeft het conceptraadsvoorstel en raadsbesluit inzake de grondexploitatie vastgesteld.

[Procedurevoorstel: agenda van de commissie Middelen en Buitenruimte en Raad]

Overeenkomst met Ballast Nedam inzake planontwikkeling Moordrechtflat

Ballast Nedam bouw bv heeft in samenwerking met woningcorporatie SGBB, eigenaar van de Moordrechtflat een plan ontwikkeld voor uitbreiding van de bestaande ouderenhuisvesting. Hiervoor dient Ballast Nedam twee percelen grond van de gemeente te verwerven.

Het college heeft besloten een overeenkomst aan te gaan waarin de afspraken inzake de planontwikkeling voor de Moordrechtflat met Ballast Nedam en SGBB zijn vastgelegd.

[Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Stedelijke Ontwikkeling]

Ontwerp-vrijstellingsbesluit voor nieuwbouw aan Moordrechtflat

Het college heeft een concept raadsvoorstel en besluit vastgesteld inzake de vrijstellingsprocedure voor de uitbreiding van de Moordrechtflat. Ballast Nedam Bouw BV heeft een bouwvergunning aangevraagd voor 136 woningen en 2600 m2 aan zorg en serviceruimten als uitbreiding aan de bestaande Moordrechtflat. Dit is in strijd met het bestemmingsplan Schollevaart. Om hiervan vrijstelling te kunnen verlenen is een vrijstellingsprocedure (art. 19 lid 1) nodig, waarbij ook de provincie de aanvraag toetst. De raad is het bevoegd gezag om na de ter inzage procedure de vrijstelling eventueel te verlenen. Omdat het hier geldende bestemmingsplanouder dan 10 jaar is moet ook een voorbereidingsbesluit tot aanpassing van het bestemmingsplan nog worden genomen door de raad.

[Procedurevoorstel: agenda van de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Raad]

Dinsdag 13 november:

Actualisatie burgerhandvest

Het college heeft het geactualiseerde burgerhandvest vastgesteld. Hierin staan gemeentelijke producten en diensten met daarbij de regels over wat klanten van de gemeente mogen verwachten.

In 2003 en 2005 heeft de gemeente een vergelijkbaar handvest vastgesteld en uitgegeven. Voor dit jaar zijn alle gegevens geactualiseerd. Nieuw is dat klanten aanspraak kunnen maken op een dwangsom, als de gemeente in gebreke is gesteld bij een niet tijdige beslissing.

Daarnaast is besloten om klanten die niet volgens de regels van het burgerhandvest worden bediend een geste krijgen. Er kan gekozen worden tussen een VVV-bon of een donatie aan een door het college per jaar te bepalen goed doel.

Verordening dwangsom bij niet tijdig beslissen + regeling mandaat

Het college heeft het conceptraadsvoorstel en raadsbesluit tot het vaststellen van de Verordening dwangsom bij niet tijdig beslissen vastgesteld. Met deze verordening wordt aan burgers en bedrijven vanaf
1 januari 2008 een rechtsmiddel gegeven wanneer de gemeente niet op tijd een besluit neemt. In het burgerhandvest zijn de regels vastgelegd van de belangrijkste producten en diensten, waaraan de gemeente zich moet houden.

In deze verordening is ook de mandatering geregeld; de bevoegdheid tot vaststellen van de dwangsommen. De duur van deze verordening is gekoppeld aan de Wet bij niet tijdig beslissen. Deze gaat in per 1 januari 2009.

[Procedure: agenda commissie AZV en de daarop volgende raadsvergadering]

Evaluatie pilot Zelfonderhoud van groenvlakken door bewoners in Oostgaarde

Het college stelde de pilot Zelfonderhoud van groenvlakken door bewoners in Oostgaarde vast. Nadat enthousiaste bewoners uit de wijk Oostgaarde tijdens een vergadering van de commissie Middelen en Buitenruimte hadden gevraagd of zij structureel groenonderhoud in hun woonomgeving mochten doen, is in 2006 in Oostgaarde de pilot Zelfonderhoud van groenvlakken van start gegaan.

Nu ongeveer een jaar later is de pilot geëvalueerd. Op basis van de gekregen schriftelijke antwoorden, mondelinge contacten met de deelnemers en de resultaten van de schouwrondes is de pilot succesvol te noemen. Op basis van deze evaluatie wil het college; zelfonderhoud van groenvlakken door bewoners gemeentebreed invoeren, in aansluiting op dit zelfonderhoud bewoners ook de mogelijkheid te bieden zogenaamde geveltuinen in te richten.

Beslissing op bezwaarschrift over Reconstructie Algeraweg

Het college heeft op 19 juli 2007 geluidsmaatregelen vastgesteld in verband met de reconstructie van de Algeraweg. Met deze geluidsmaatregelen voldoet de gemeente aan de wettelijke eisen. Hiertegen hebben de Huurdersvereniging De Rondelen en 220 bewoners van de wijk s-Gravenland een bezwaarschrift ingediend. De strekking van de bezwaarschriften is dat de geluidsmaatregelen niet ver genoeg gaan.

De commissie voor de bezwaarschriften heeft geadviseerd de bezwaarschriften ongegrond te verklaren, daarnaast deed de commissie een aanbeveling om de beleving van de omwonenden te betrekken bij de (later te houden) evaluatie van de reconstructie van de Algeraweg.

Het college heeft besloten de bezwaarschriften ongegrond te verklaren. Daarnaast heeft het college besloten de aanbeveling van de commissie voor de bezwaarschriften niet over te nemen. Dit omdat dat de indruk zou kunnen geven dat er nog aanvullende maatregelen genomen kunnen gaan worden die buiten de wettelijke normering vallen en daartoe is het college niet bereid.

Luchtkwaliteit in de wijk Capelle-West

Het college doet aan de heer Den Outer de antwoorden van de DCMR toekomen. DCMR Milieudienst Rijnmond beantwoordde de brief van de heer Den Outer over onder andere de luchtkwaliteit in de wijk Capelle-West en het vliegverkeer boven Capelle en in het bijzonder boven de wijk s Gravenland. In het antwoord wordt gesteld dat uit berekeningen blijkt dat er wordt voldaan aan de eisen Volgens deze berekening is er geen reden een luchtkwaliteitplan op te stellen.

Evaluatie zwembad de Blinkert

Het college heeft kennis genomen van de evaluatie van zwembad de Blinkert. De exploitatie is in 2006 binnen het beschikbare budget uitgevoerd. Alle voorgenomen investeringen zijn binnen de financiële kosten gerealiseerd. Alhoewel de geraamde bezoekersaantallen niet worden gehaald, is er nu sprake van een stabiele en gezonde exploitatie van zwembad De Blinkert. Er is veel aandacht geweest voor profilering, personeel en marktoriëntatie. Alle investeringen in het zwembad en het buitenterrein zijn gerealiseerd binnen de financiële kaders. De aanbesteding van het zwembad is in 2006 succesvol afgerond.

Vrijstelling bestemmingsplan dakopbouwen Sibeliusweg

Het college heeft in principe de bereidheid uitgesproken medewerking te verlenen aan een vrijstellingsprocedure artikel 19, lid 3 WRO voor de realisatie van dakopbouwen op de Sibeliusweg 2 tot en met 76. Het gaat er daarbij om de mogelijkheid te creëren voor bewoners hun woning met een vierde bouwlaag te vergroten. Het is niet duidelijk hoeveel bewoners daadwerkelijk een opbouw zouden willen plaatsen. Met de initiatiefnemers zal een planschadeovereenkomst worden afgesloten.

Belastingverordeningen 2008

Het college stelt het concept raadsvoorstel en besluit inzake de belastingverordening 2008 vast.

Overeenkomstig het Collegewerkplan 2006-2010 wordt voorgesteld de tarieven gemeentelijke belastingen en heffingen op reguliere wijze te verhogen. Dit betekent dat is afgesproken dat de tarieven van gemeentelijke belastingen jaarlijks met het prijsindexcijfer worden verhoogd en dat de tarieven van de overige heffingen zoals afvalstoffenheffing, rioolrechten en leges op een kostendekkend niveau worden gehandhaafd. Dit betekent een prijsverhoging met 1,75% in 2008.

Een uitzondering hierop vormen:

Het Rioolrecht; deze stijgt met 4,2%. De reden hiervan is dat op 26 juni 2007 de Eerste Kamer de Wet gemeentelijke watertaken heeft aangenomen. De wet treedt op 1 januari in werking en daarmee wordt een verbrede rioolheffing mogelijk. Tevens wordt de rol van de gemeente in de aanpak van stedelijke grondwaterproblemen groter. De nieuwe rioolheffing heeft het karakter van een bestemmingsheffing waaruit de kosten om collectieve maatregelen ten aanzien van hemelwater en grondwater kunnen worden gedekt; deze heffing wordt vastgesteld vanuit het Gemeentelijk Rioleringsplan.

Tevens wordt het marktgeld voor de weekmarkt in Schollevaar dit jaar nog éénmaal de indexering met één procent verhoogd. Dit is noodzakelijk om de weekmarkt kostendekkend te houden.

Ook de afvalstoffenheffing is extra verhoogd.

[Procedure: agenda commissie Middelen en Buitenruimte en de gemeenteraad]

Straatnaamgeving Achter Kanaalweg/Oeverrijk

Tussen de s Gravenweg en de Ringvaart (Achter Kanaalweg/Oeverrijk) wordt op korte termijn gestart met de bouw van woningen. Hierom kende het college aan het te bebouwen gebied twee nieuwe straatnamen toe te weten de Dokter Van Senusdreef en de Dokter Zandbergendreef.

Bouwvergunning zorgcentrum en medisch centrum Rozenburchtgebied

Het college heeft het besluit hogere grenswaarden verkeerslawaai en de ruimtelijke onderbouwing voor het bouwplan voor het zorgcentrum en medisch centrum in het Rozenburchtgebied vastgesteld.

Daarnaast heeft het college besloten hiervoor vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan Middelwatering na het doorlopen van de vrijstellingsprocedure ex artikel 19, lid 2 WRO. Tot slot heeft het college de bouwvergunning verleend voor de bouw van het zorgcentrum en medisch centrum.

Dit omvat de nieuwbouw van verpleeg- en verzorgingshuis De Rozenburcht. Hierin wordt door ZB Capelle een verpleeg- en verzorgingshuis gevestigd. Daarnaast gaat het gebouw onderdak bieden aan een zorgcentrum met onder andere ruimte voor huisartsen, een apotheek en een praktijk voor fysiotherapie. Om ruimte te maken voor de nieuwbouw van dit zorgcomplex moest eerst het oude gebouw worden gesloopt. De bewoners van De Rozenburcht wonen aan het Hollandsch Diep in een tijdelijke huisvesting.

Kunststofverpakkingen

Het college nam kennis van de toelichting op de landelijke overeenkomst verpakkingen. Gemeenten moeten vanaf 2008 overgaan tot het inzamelen van kunststofverpakkingen. Het plan is om de inzameling via scholen te laten verlopen en deze dan een vergoeding te geven voor de ingezamelde hoeveelheid. Bovendien zullen er aparte inzamelmiddelen worden neergezet bij winkelcentra. Afgelopen zomer is er na jaren onderhandelen eindelijk een akkoord bereikt tussen het bedrijfsleven en de overheid over de inzameling van kunststofverpakkingen. Op basis van het akkoord kunnen gemeenten rekenen op een redelijke vergoeding voor de inzameling van verpakkingen. De gemeenten houden de regie over de inzameling en de eigendommen van deze stromen. Daarnaast legt het akkoord een serieuze basis voor de inzameling van kunststofverpakkingen, waardoor een daling van de hoeveelheid restafval zou kunnen ontstaan.

Tweede voortgangsrapportage 2007 DCMR Milieudienst Rijnmond

Het college heeft kennisgenomen van de tweede voortgangsrapportage van de DCMR Milieudienst Rijnmond. Hierin staan de werkzaamheden beschreven die de DCMR namens de gemeente heeft uitgevoerd van januari tot en met augustus 2007.

Vervroegde ingebruikname kavel in Fascinatio

Het college heeft ingestemd met vervroegde ingebruikname van kavel
1K-8 door Martens Onroerend Goed VI BV vooruitlopend op het notarieel transport. Voorwaarde is wel dat het voor eigen rekening en risico van Martens gebeurd en dat geen onomkeerbare werkzaamheden worden uitgevoerd voordat de bouwvergunning is verleend.

Technische wijzigingen Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond

Het college stemt in met de technische wijzigingen van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) en stelt de raad voor ook hiermee in te stemmen. De wijzigingen betreffen de aanpassingen van de Gemeenschappelijke Regeling door de vorming van de gemeente Lansingerland. Daarnaast zijn enkele tekstuele wijzigingen doorgevoerd. Vooruitlopend op het besluit van de gemeenteraad stelde het college de conceptbrief aan het Dagelijks Bestuur van de gemeenschappelijke regeling VRR vast.

[Procedure: agenda commissie Algemene Zaken en Veiligheid en gemeenteraad]

Toezegging aangaande het Milieubeleidsplan 2009-2013

In de vergadering van de commissie Stedelijke Ontwikkeling van 26 september 2007 zegde wethouder Hans Jacobs toe om een spoorboekje te presenteren om te komen tot een nieuw gemeentelijk milieubeleidsplan. Het spoorboekje geeft inzicht in het tijdschema, dat wordt aangehouden om het nieuwe milieubeleidsplan vorm te geven en gaat over de periode 2009 2013. Het college stelde dit spoorboekje vast met als titel Op weg naar een nieuw milieubeleidsplan.

Bijdrage kunstgrasveld Capelse Kralingscheveer Combinatie

Het college keert de gereserveerde bijdrage van 50.000 voor een kunstgrasveld voor de voetbalvereniging Capelse Kralingscheveer Combinatie (CKC) uit aan de deelgemeente Prins Alexander.

Aanbesteding Indicatiestelling Hulp bij het Huishouden

Conform het collegebesluit van 1 augustus 2007 is een Europese aanbesteding uitgevoerd voor de Indicatiestelling Hulp in het Huishouden Wmo. Het college stemt in met de gunning aan de inschrijver met de economisch meest voordelige aanbieding te weten Movaris B.V. te Capelle aan den IJssel. Dit onder de opschortende voorwaarde dat binnen vijftien dagen na dagtekening van de gunnings- en afwijzigingsbrief geen rechtsmiddelen tegen de gunningsbeslissing worden ingesteld.

n.b. aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. De formele bekendmaking van de besluiten geschied waar nodig op de gemeentepagina in de IJsselpost of door persoonlijke toezending aan belanghebbenden.