Stimuleringsfonds voor de Pers

Stichting Anadolu - Eenmalige reorganisatie Dogus

Datum besluit: 07-11-2007

Het maandblad Dogus werd in 1998 voor Turken in Nederland opgericht en verscheen vanaf die tijd als een gratis krant. Sinds 1 april 2004 is het tevens tegen betaling verkrijgbaar. Om de continuïteit van Dogus te waarborgen wil de Stichting Anadolu een eenmalige reorganisatie doorvoeren, in welk project maatregelen voorzien zijn zoals een professionalisering van de redactie, verhoging van het abonneebestand, restyling van het blad, omschakeling van maandelijkse naar wekelijkse verschijning, omschakeling naar een tweetalig blad en het verbeteren van de website. De kosten van het project bedragen tot en met 2009 ¤ 251.089,-. Het Fonds heeft besloten de stichting een subsidie in de vorm van een krediet toe te wijzen ten bedrage van in totaal maximaal ¤ 178.000,-. In het resterende deel van het gevraagde subsidiebedrag zal door de stichting zelf moeten worden voorzien.

Het besluit is gebaseerd op artikel 130 van de Mediawet dat het Fonds de mogelijkheid geeft subsidie te verstrekken indien de continuïteit van een persorgaan in gevaar is. Voorwaarde is dat de verantwoordelijke uitgever een project indient dat uitzicht biedt op een rendabele exploitatie binnen een redelijke periode. Uit de aanvraag valt af te leiden dat het voor genoemde stichting mogelijk is langs de weg van de uitvoering van het projectplan de exploitatie van het blad in 2009 rendabel te laten zijn. Daarmee is aannemelijk gemaakt dat het projectplan uitzicht biedt op een rendabele exploitatie binnen een redelijke periode en is voldaan aan de hierboven gestelde voorwaarde.

Aan die subsidieverlening is de gebruikelijke verplichting gekoppeld dat het gehele project moet worden uitgevoerd zoals het is aangevraagd. Dit wordt tussentijds en na afloop van het project getoetst aan de hand van inhoudelijke en financiële rapportages over de voortgang van het project. Verder zal de uitbetaling van de subsidie in tranches geschieden, die worden verstrekt nadat de tussenrapportages zijn goedgekeurd en aan alle overige voorwaarden van de subsidieverlening is voldaan.