Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van LNV en EZ en van de Rijksgebouwendienst

lnv en ez gaan lnv-pand delen

De ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en van Economische Zaken (EZ) zullen vanaf 2011 op één locatie worden gehuisvest. EZ verhuist dan van de huidige hoofdzetel aan de Bezuidenhoutseweg nummer 30 naar de overkant, waar op nummer 73 LNV zijn onderkomen heeft. Daar worden twee hoofdzetels voor de bewindslieden en de ambtenaren gecreëerd. De secretarissen-generaal van de twee ministeries hebben hiertoe in overleg met de Rijksgebouwendienst besloten.

Het LNV-gebouw bestaat uit drie aaneengesloten carré's, waarvan er één geheel ter beschikking komt van EZ. De LNV-ambtenaren komen in de andere twee carré's.

De ministeries krijgen elk een eigen ingang. Die van LNV blijft aan de Bezuidenhoutseweg, EZ wordt toegankelijk via de Theresiastraat. Wel zullen het bedrijfsrestaurant en de vergaderzalen door de twee ministeries gezamenlijk worden gebruikt.

Het huidige LNV-gebouw wordt op dit moment ingrijpend gerenoveerd. Maar vanwege de voorgenomen krimp van de Rijksoverheid zou het gebouw na de renovatie te groot zijn voor de afdelingen die er nu zijn gehuisvest. Het plan was daarom om de gebouwen waarin nu uitvoerende diensten van het ministerie zitten af te stoten, en de betrokken ambtenaren in het hoofdgebouw onder te brengen. Voor het huidige gebouw van EZ staat een renovatie op stapel. Maar ook dat ministerie krimpt. Onderzoek van de Rijksgebouwendienst wijst uit dat het delen van het huidige LNV-pand door de twee ministeries een besparing van miljoenen per jaar oplevert. Het gaat daarbij om de zogeheten kernministeries - uitvoeringsorganisaties en agentschaappen (zoals de Dienst Regelingen van LNV en SenterNovem van EZ) blijven of worden elders gehuisvest. De besparingen zitten in de logistieke en facilitaire sfeer. Op facilitair gebied waren LNV en EZ samen met nog vier ministeries al een samenwerkingsverband aan het ontwikkelen. Dat gaat gewoon door.

De twee departementen zetten hiermee een eerste stap in het kader van door het kabinet ontwikkelde nieuwe visie op het huisvestingsbeleid van de overheid. De bewindslieden van LNV en EZ ondersteunen dit initiatief van harte.

Noot voor redacties (