Gemeente De Bilt


Gezamenlijk bericht Gehandicaptenplatform De Bilt en gemeente De Bilt

Brandweer en Gehandicaptenplatform De Bilt presenteren film "Niet bang maar voorbereid" op internationaal congres in Verona

Vorige week hebben vertegenwoordigers van de gemeentelijke Brandweer en het Gehandicaptenplatform De Bilt de eind 2006 gemaakte film "Niet bang maar voorbereid" gepresenteerd tijdens een internationaal congres. Dit congres stond in het teken van de zorg voor de veiligheid van mensen met een beperking bij een ramp of calamiteit. In de film spelen de brandweer, leden van het Gehandicaptenplatform De Bilt en mensen die een beperking speelden, levensechte situaties na waarbij brand ontstaat in woningen van mensen met een functiebeperking.

De film is tot stand gekomen in samenwerking met en door financiering van de landelijk opererende Taskforce Handicap en Samenleving. Inmiddels zijn 1500 dvd's verspreid onder overheden, brandweer en gehandicaptenorganisaties. De meeste mensen kunnen zichzelf in veiligheid brengen in een crisissituatie. Iemand met een beperking kan dit vaak niet. Een rolstoel, bedlegerig, niet kunnen zien of horen, hoe ontsnap je? Met de film hopen de makers het onderwerp nationaal hoger op de agenda te krijgen. Ook internationaal heeft het onderwerp de aandacht, zo blijkt uit het onlangs gehouden congres in Verona.

Levensecht

In de film zijn verschillende oefensituaties in scène gezet en gefilmd. De conclusies liegen er niet om. De veiligheid is in het geding. Mensen met een beperking staan steeds meer midden in onze samenleving en wonen zoveel en zolang mogelijk zelfstandig. Dit stelt eisen aan de woon- en leefomgeving en de hulpverlening bij een calamiteit. Zowel de hulpverlener als de gehandicapte is hierop nog onvoldoende voorbereid. Dit komt duidelijk naar voren in de film "Niet bang maar voorbereid".

Conferentie Verona

Tijdens de conferentie in Verona die plaatsvond op 8 en 9 november kwamen vertegenwoordigers van organisaties die zich bezighouden met crisismanagement, hulpverleners en gehandicaptenorganisaties bijeen om ervaringen en ideeën uit te wisselen over de veiligheid van mensen met een beperking bij rampen. Doel was te komen tot een "Charter" die wordt aangeboden in Brussel. Daarmee hopen de aanwezigen dat de lidstaten besluiten tot het nemen van maatregelen. Dat is als volgt verwoord: "... all necessary measures to ensure the protection and safety of persons with disabilities in situations of risk, including situations of armed conflict, humanitarian emergencies and the occurrence of natural disasters".

Actieplan Toegankelijkheid

De brandoefeningen zijn onderdeel van de actiepunten uit de nota Toegankelijkheid die gemeente De Bilt begin 2006 heeft vastgesteld. Dit actieplan bevat 18 concrete actiepunten om de toegankelijkheid in onze gemeente te verbeteren. Doel van het plan is om "toegankelijkheid" in al zijn facetten hoog op de agenda te krijgen en daarmee een mentaliteitsverandering te bewerkstelligen.

Meer informatie en verzoeken om interviews lopen via de communicatieadviseur van de gemeente De Bilt, Wendy Verdenius, tel. 030 228 94 30. E-mail: verdeniusw@debilt.nl

Bilthoven, 13 november 2007