Gemeente Lingewaal


praat mee over de invulling van de wet maatschappelijke ondersteuning in Lingewaal
wmo.jpg

Op 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in werking getreden. Het uitgangspunt van de Wmo is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij geholpen door vrienden, familie of bekenden. En als dat niet kan, is er ondersteuning vanuit de gemeente.

De Wmo omvat negen prestatievelden en heeft daarmee raakvlakken met de terreinen wonen, welzijn en zorg. Er wordt bij de Wmo dan ook niet alleen naar zorg gekeken. Ook onderwerpen als jeugdbeleid en leefbaarheid komen aan de orde.

Wij hechten er grote waarde aan om burgers en maatschappelijke organisaties bij de voorbereiding en uitvoering van het Wmo-beleid te betrekken. Ook vinden wij het belangrijk dat het gemeentebestuur goed geadviseerd wordt over het beleid binnen de Wmo. Om dit mogelijk te maken richten we de Wmo-raad Lingewaal op. Naast advisering zien wij voor de Wmo-raad ook een rol in de bevordering van het overleg en de samenwerking tussen instellingen en organisaties die in of door de gemeente te maken krijgen met maatschappelijke ondersteuning.

De Wmo-raad wordt geen vrijblijvende adviesclub, de adviezen wegen mee bij de uiteindelijke besluitvorming. Als deze raad zijn werk goed doet, kan dat effect hebben op de beleidskeuzes van de gemeenteraad.

De Wmo-raad krijgt een onafhankelijke voorzitter plus ambtelijke ondersteuning die niet aan de Wmo-raad gebonden zijn. Met andere woorden deze personen hebben geen stemrecht. De Wmo-raad bestaat verder uit zeven tot maximaal 13 leden. Het merendeel van deze leden zal namens een achterban optreden, zoals een belangengroepering of een cliëntenraad. Daarnaast is het mogelijk om op persoonlijke titel deel te nemen aan de Wmo-raad.

Om de adviesfunctie uit te voeren wordt er een werkbudget met voldoende middelen beschikbaar gesteld. Jaarlijks wordt dit budget op basis van een vooraf goedgekeurde begroting door het college vastgesteld. In een gemeentelijke verordening worden de status, rechten, taken en bevoegdheden van de Wmo-raad opgenomen.

Het streven is om in januari 2008 met de Wmo-raad Lingewaal van start te gaan.

Wilt u meepraten over de maatschappelijke themas in Lingewaal?

De gemeente Lingewaal zoekt voor de Wmo-raad:

- leden

- een voorzitter
Voor de Wmo-raad zijn wij op zoek naar enthousiaste inwoners van onze gemeente die samen een brede vertegenwoordiging van onze samenleving vormen. Voldoet u aan deze beschrijving en wilt u een bijdrage leveren aan de wijze waarop Lingewaal haar Wmo-beleid vorm geeft? Aarzel dan niet en reageer.

Wat gaat u doen?
De Wmo-raad gaat de gemeente zowel gevraagd als ongevraagd adviseren over het Wmo-beleid. Denk hierbij aan de volgende themas: ondersteuning van mantelzorgers, jeugdbeleid en levensloopbestendig bouwen.

Wat vragen wij van u?
Leden

- U woont in de gemeente Lingewaal.

- U heeft een netwerk waardoor u (veel) signalen krijgt uit de samenleving waardoor u niet alleen hoeft uit te gaan van de eigen ervaring.

- U bent in staat om de belangen van de gebruikers van de Wmo in algemene zin te behartigen.

- U kunt goed luisteren en goede vragen stellen.
- U beschikt over een positief kritische houding.
- U bent een teamspeler.

Van de voorzitter verwachten wij dat hij naast het bovenstaande over de volgende kwalificaties beschikt:

- U bent in staat een vergadering te leiden.
- U bent in staat zorg te dragen voor samenhang, kwaliteit en integraliteit van de advisering.

- U bent de bindende kracht binnen de Wmo-raad.
- U beschikt over het vermogen om analytisch en strategisch te denken en heeft goede mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden.

- U bent in staat om onbevooroordeeld met tegengestelde belangen om te gaan.

- U weet mensen te motiveren en te enthousiasmeren en straalt dat ook uit.

- U heeft affiniteit met het werken met vrijwilligers.
- U bent een teamspeler.

Geïnteresseerd?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw M.S. Dekker Wmo-loketcoördinator, telefoonnummer 0345-634068.

Meld u aan
Stuur uw sollicitatiebrief met uitgebreide motivatie voor 4 december 2007 naar het college van burgemeester en wethouders gemeente Lingewaal, ter attentie van mevrouw G.W. Odijk, Postbus 1014, 4147 ZG in Asperen. U kunt ook per e-mail reageren: info@lingewaal.nl. Vermeld bij het onderwerp sollicitatie Wmo-raad.

Een selectiecommissie beoordeelt de binnengekomen brieven en nodigt kandidaten uit voor een gesprek. Geschikte kandidaten worden door de commissie bij het college van B&W voorgedragen voor benoeming.